Poľsko predloží správu o odhadovaných škodách spôsobených nacistickým Nemeckom

TA3 TASR
1.9.2022 07:41

Poľsko vo štvrtok predloží správu o požadovaných reparáciách a zverejní sumu odhadovaných škôd, ktoré spôsobilo nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA.

Osvienčim (SITA/AP)
SITA/AP

Zodpovedná parlamentná komisia predloží správu v troch zväzkoch a zároveň vyčísli "sumu, na ktorú odhadujeme straty Poľskej republiky spôsobené druhou svetovou vojnou", povedal bývalý predseda komisie Arkadiusz Mularczyk.

Ďalšie rozhodnutia v tejto otázke, "či už diplomatického alebo politického charakteru", sú záležitosťou poľského premiéra Mateusza Morawieckeho a šéfa vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczyňského, dodal Mularczyk. Avizovaná správa sa považuje za základ pre rozhodnutie Varšavy o prípadných reparačných nárokoch voči Nemecku. Jej zverejnenie sa uskutoční v symbolický deň, 1. septembra 1939 totiž nacisti napadli Poľsko.

Invázia znamenala začiatok druhej svetovej vojny, v ktorej zahynulo najmenej 55 miliónov ľudí, podľa niektorých odhadov to bolo až 80 miliónov, uvádza DPA. V Poľsku prišlo o život až šesť miliónov ľudí a podľa predchádzajúcich výpočtov poľskej strany škody dosiahli 800 miliárd dolárov.

Nemecká vláda odmieta akékoľvek požiadavky na reparácie. Domnieva sa, že táto otázka bola uzavretá Zmluvou o konečnom usporiadaní vo vzťahu k Nemecku z roku 1990, ktorá umožnila nemecké zjednotenie na začiatku 90. rokov, keďže krajina akceptovala existujúcu hranicu s Poľskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok