Americká lieková agentúra schválila vakcínu proti omikronu, je určená pre všetkých nad 12 rokov

TA3 ČTK
31.8.2022 18:07

Americká lieková agentúra (FDA) schválila vakcíny spoločností Pfizer a BioNTech, ktoré sú cielené na koronavírusový variant omikron. Ak ich vo štvrtok schvália aj ďalšie orgány, prvé dávky budú k dispozícii už cez víkend, napísala agentúra Reuters.

Vznikol omikron kvôli nízkej zaočkovanosti? Porazia mutácie vakcínu? Toto hovorí veda
TASR/AP

Práve subvariant omikronu BA.5 teraz tvorí asi 90 percent všetkých nákaz koronavírusom v USA. FDA v stredu vakcíny schválila ako posilňovacie dávky určené všetkým, ktorí už majú dokončené základné očkovanie proti covidu a majú dva mesiace od predchádzajúcej posilňovacej dávky. 

Vakcína Moderny je určená všetkým nad 18 rokov, Pfizer/BioNTech potom všetkým nad 12 rokov. Podľa komisára FDA Roberta Callifa budú nové posilňovacie dávky k dispozícii aj pre mladšie deti, ich schválenie sa dá ale očakávať až v nasledujúcich mesiacoch.

Posledné slovo na schválenie vakcín bude mať vo štvrtok Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Ak ich schváli aj to, začne americká vláda nové očkovanie do zdravotníckych centier distribuovať začiatkom septembra. Vláda chce tiež v nasledujúcich dňoch začať jesennú očkovaciu kampaň, uvádza denník The Washington Post. Bude sa pomocou nej snažiť zabrániť potenciálnemu nárastu prípadov covidu na jeseň a v zime.

V Spojených štátoch s asi 330 miliónmi obyvateľov za posledný deň pribudlo 93 831 nových prípadov covidu, uvádza americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Denný prírastok nových prípadov v USA od zhruba polovice júla konštantne klesá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok