Rusko súhlasí so stálou prítomnosťou expertov z MAAE v Záporožskej elektrárni

TA3 TASR
31.8.2022 13:17

Rusko víta návrh Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby jej experti ostali v juhoukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárni nastálo. Vyhlásil to v stredu zástupca Ruska pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uľanov. Informuje o tom TASR, ktorá pri tom čerpala zo správy agentúry Reuters.

Záporožská jadrová elektráreň je pre ruské ostreľovanie úplne bez prúdu, tvrdí Enerhoatom
TASR/AP

Zriadenie stálej misie MAAE na Ukrajine, ktorá by mala na starosti monitorovanie Záporožskej atómovej elektrárne, predtým navrhol šéf tejto medzinárodnej agentúry Rafael Grossi.

Tím inšpektorov MAAE vyrazil v stredu z Kyjeva smerom do Záporožskej oblasti. Elektráreň sa nachádza v Enerhodare v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti. Spravodajca agentúry Reuters informoval, že inšpektori zrejme prenocujú v Záporoží, ktoré je pod kontrolou ukrajinskej vlády, a do Enerhodaru prídu až vo štvrtok.

Medzinárodní experti by mali v elektrárni podľa Grossiho zostať "niekoľko dní" a následne vydať správu o svojich zisteniach. Šéf proruskej správy Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij, ktorého do funkcie dosadila ruská armáda, však vyhlásil, že návšteva tímu MAAE v elektrárni potrvá len jeden deň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok