Taiwan pohrozil protiútokom, ak čínske sily vstúpia na jeho územie

31.8.2022 08:28

Taiwan dnes varoval, že využije svoje právo na protiútok, ak by na jeho územie vstúpili čínske ozbrojené sily. Varovanie prichádza v čase, keď okolo Taiwanu, ktorý komunistická Čína považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť, silnie napätie, napísala agentúra Reuters.

Taiwan pohrozil protiútokom, ak čínske sily vstúpia na jeho územie
TASR/AP

Peking Taiwanu hrozí vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nejednali s taiwanskými činiteľmi a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova. Začiatkom augusta ostrovnú krajinu navštívila predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, potom Čína v oblasti usporiadala rozsiahle vojenské cvičenie.

Predstavitelia taiwanskej obrany dnes informovali, že "zvýšená intenzita" čínskych vojenských hliadok v blízkosti Taiwanu pokračuje a čínske snahy zmeniť Taiwanský prieliv oddeľujúci Čínu od demokratického ostrova na "čínske okrajové more" sa stávajú najväčším zdrojom nestability v oblasti.

Taiwan tento mesiac navrhol dvojciferné zvýšenie výdavkov na obranu, ktoré zahŕňa aj prostriedky na nové stíhačky. Taiwanské ozbrojené sily sú dobre vybavené, ale v porovnaní s čínskymi silami sú ich počty veľmi nízke.

V utorok na Taiwan dorazil guvernér amerického štátu Arizona Doug Ducey. Podľa agentúry AP ide o poslednú z návštev amerických politikov, ktoré roztrpčili Čínu. Republikán Ducey sa síce stretne napríklad aj s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, ale jeho trojdňová návšteva má predovšetkým prilákať dodávateľa do továrne na polovodiče, ktorú v Arizone buduje taiwanská spoločnosť TSMC, najväčší svetový výrobca čipov. Továreň, ktorá vzniká nákladom 12 miliárd dolárov (zhruba 294 miliárd korún), má začať výrobu v roku 2024.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok