Berlusconi sa dohodol s populistami, chce sa vrátiť ako minister

TASR, TA3
7.1.2013 11:42

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi dnes oznámil, že dosiahol dohodu s Ligou severu o spoločnej kandidatúre vo februárových voľbách. Uviedol tiež, že v prípadnej budúcej stredopravej vláde by chcel byť ministrom hospodárstva

Berlusconi sa podľa vlastných slov dohodol s Robertom Maronim, lídrom regionalistickej Ligy severu, ktorá bola koaličným partnerom v jeho poslednej vláde. Na základe dohody podporí Berlusconiho strana Ľud slobody Maroniho kandidatúru na prezidenta severotalianskeho regiónu Lombardsko, informovala agentúra Reuters.

Expremiér ďalšie podrobnosti o dohode neposkytol, dodal však, že bude "lídrom umiernených" v stredopravej koalícii s ligou, ktorá podporuje prísnu imigračnú politiku a väčšie právomoci a samosprávu pre jednotlivé talianske regióny. Maroni vystúpi na tlačovej konferencii neskôr v priebehu dňa.

Podľa Berlusconiho, ktorý odišiel z funkcie v novembri 2011, aby umožnil nástup technokratickej vlády Maria Montiho, stále nie je jasné, kto by sa stal premiérom v prípade vytvorenia stredopravej vlády.
"Rozhodneme, ak zvíťazíme," povedal s tým, že sám by dal prednosť postu ministra hospodárstva, pričom predsedom vlády by bol s najväčšou pravdepodobnosťou tajomník PdL Angelino Alfano.

Podľa prieskumu, ktorého výsledky zverejnili v nedeľu, by koalícia PdL a Ligy severu mohla vo voľbách koncom februára získať okolo 28 percent hlasov. Stredoľavá koalícia pod vedením Piera Luigiho Bersaniho z Demokratickej strany by dostala 38-39 percent hlasov a Montiho centristický blok, ktorý mal až do decembra podporu Berlusconiho, 14-15 percent hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok