Iracký prezident chce urovnať politickú krízu. Podporil vyhlásenie predčasných volieb

TA3 TASR
30.8.2022 21:47

Iracký prezident Barham Sálih podporil v utorok vyhlásenie predčasných parlamentných volieb, aby sa urovnala politická kríza, ktorá tento týždeň prerástla do nepokojov. Informuje o tom agentúra AFP.

Iracký prezident chce urovnať politickú krízu. Podporil vyhlásenie predčasných volieb
Twitter/Egypt Today Magazine

Vyhlásenie predčasných volieb bolo kľúčovou požiadavkou šiitského duchovného Muktadá as-Sadra. Práve medzi jeho stúpencami, irackými bezpečnostnými zložkami a šiitskou frakciou podporovanou Iránom vypukli v pondelok v bagdadskej Zelenej zóne nepokoje.  

"Usporiadanie nových predčasných volieb... predstavuje východisko z ťaživej krízy... Garantuje to politickú a spoločenskú stabilitu a ide o odpoveď na žiadosti irackého ľudu," uviedol Sálih.

Iracký prezident predniesol svoj príhovor niekoľko hodín po tom, čo sa stúpenci as-Sadra stiahli zo Zelenej zóny. Nepokoje v tejto časti Bagdadu, kde sídlia vládne úrady, trvali takmer 24 hodín. Podľa posledných správ pri nich zahynulo 30 podporovateľov as-Sadra a najmenej 570 ľudí utrpelo zranenia.

Podnetom k nepokojom bolo Sadrovo pondelkové vyhlásenie, že definitívne odchádza z politiky pre vládnu krízu.            

Politické hnutie Muktadá as-Sadra vzišlo z vlaňajších októbrových volieb ako najsilnejšia strana, avšak novú vládu sa mu nepodarilo zostaviť. Nezhody medzi vládnymi frakciami súvisiace s vytvorením novej vládnej koalície napokon viedli k patovej situácii. Ako východisko navrhol as-Sadr predčasné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok