Hovorca Kremľa Peskov: Prevádzke plynovodu Nord Stream 1 bránia iba sankcie Západu

TA3 TASR
30.8.2022 17:54

Prevádzke plynovodu Nord Stream 1, ktorá je hlavnou trasou ruského plynu do Európy, bránia iba západné sankcie a s nimi spojené technologické problémy. Podľa agentúry Reuters to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Hovorca Kremľa Peskov: Prevádzke plynovodu Nord Stream 1 bránia iba sankcie Západu
Twitter/NEXTA

Ruský plynárenský gigant Gazprom predtým oznámil, že preruší dodávky týmto plynovodom od stredy na tri dni. Zdôvodnil to nutnými údržbovými prácami.

Európska únia obviňuje Rusko z používania dodávok plynu ako ekonomickej zbrane, čo Moskva popiera. Peskov povedal, že Rusko je pripravené splniť svoje záväzky týkajúce sa vývozu plynu, ale západné sankcie bránia údržbe a vráteniu zariadení plynovodu.

Po skončení údržby by mali dodávky do Európy predstavovať 33 miliónov metrov kubických plynu denne, čo zodpovedá zhruba 20 percentám dennej kapacity. Na túto hodnotu Rusko znížilo dodávky do Nemecka už pred niekoľkými týždňami.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v pondelok uviedol, že Rusko podľa neho po oznámenej odstávke už dodávky plynu do Nemecka neobnoví. To zvyšuje tlak na Európu, ktorá sa snaží naplniť pred zimou plynové zásobníky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok