Maďarský úrad odsúhlasil výstavbu nového bloku elektrárne Paks, realizovať ju bude ruský Rosatom

TA3 ČTK
30.8.2022 14:14

Maďarský Národný úrad pre atómovú energiu (OAH) povolil výstavbu reaktora jedného nového bloku jadrovej elektrárne Paks. Stavebné práce tak môžu začať, uviedlo v utorok podľa agentúry MTI maďarské ministerstvo zahraničných vecí a obchodu.

Maďarsko Paksi jadrová elektráreň 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Reaktorová budova zaručí, že sa počas procesu výroby energie nebudú do životného prostredia uvoľňovať žiadne škodlivé látky, citovalo ministerstvo zahraničia ministra Pétera Szijjártóa. "Nebude treba sa obávať rádioaktívnej kontaminácie v prípade akýchkoľvek vonkajších prírodných alebo ľudských vplyvov alebo - nedaj bože - útokov," uviedol Szijjártó.

Minister poznamenal, že OAH nedávno vydal vykonávaciu licenciu na modernizáciu elektrárne, ktorá umožnila začatie pozemných prác na mieste. Dva nové bloky budú podľa neho môcť byť postavené a zapojené do siete do roku 2030, čo Maďarsku umožní podniknúť dôležité kroky na zaistenie energetickej bezpečnosti a byť imúnne voči dlhodobým neistotám medzinárodných energetických trhov.

Dva nové bloky elektrárne Paks, ktorá pokrýva zhruba polovicu spotreby elektrickej energie v krajine, postaví ruská štátna spoločnosť pre jadrovú energetiku Rosatom. Výrobná kapacita jedinej jadrovej elektrárne v Maďarsku by sa mala po spustení nových blokov zdvojnásobiť.

Cena stavby sa odhaduje na 12,5 miliardy eur. Kritiku v minulosti vyvolal spôsob financovania nových blokov. Veľkú časť nákladov spočiatku pokryje Rosatom cez špeciálny úver poskytnutý Maďarsku v hodnote desiatich miliárd eur. Vláda premiéra Viktora Orbána navyše zadala v roku 2014 ruskej spoločnosti stavbu nových blokov bez výberového konania. Opozícia v minulosti vládu vyzvala, aby zákazku zrušila. Na ruský jadrový sektor neboli zo strany Európskej únie uvalené po ruskej invázii na Ukrajine sankcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok