EÚ zvyšuje úsilie zmierniť energetickú krízu, ceny plynu a elektriny výrazne klesajú

TA3 ČTK
30.8.2022 12:15

Európske ceny energií v utorok výrazne klesajú na základe náznakov, že región zvyšuje úsilie zmierniť energetickú krízu, ktorá by s blížiacou sa zimou mohla uvrhnúť región do recesie. Veľkoobchodná cena elektriny pre nemecký trh s dodaním v budúcom roku, ktorá je pre Európu kľúčová, klesla až o 26 percent a holandský plyn o 11 percent, uviedla agentúra Bloomberg.

elektrina zástrčka ilu 1140 px (SITA/Nina Bednáriková)
SITA/Nina Bednáriková

V pondelok pritom cena nemeckej elektriny prvýkrát presiahla 1000 eur za megawatthodinu (MWh). Ceny sú v posledných dňoch mimoriadne nestabilné, pretože objem obchodov je nízky a na trhu panuje veľká neistota. Ruský Gazprom plánuje od 31. augusta na tri dni uzavrieť plynovod Nord Stream do Nemecka kvôli údržbe. Cena elektriny pre nemecký trh v pondelok stúpla až na rekordných 1050 eur za MWh. Dnes dopoludnia klesala až o 26 percent, neskôr ale časť strát zmazala a hodinu pred poludním sa obchodovala za 610 eur za MWh, uviedol Bloomberg.

Pokles zmiernila aj cena plynu. Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v septembri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku na poludnie vykazovala pokles o 7,6 percenta na zhruba 252 eur za MWh. Minulý týždeň cena stúpla na nový rekord.

EÚ sa chystá krátkodobo zasiahnuť, aby zmiernila prudko rastúce náklady na elektrinu, ktoré podporujú infláciu a zvyšujú riziko recesie. Plynové zásobníky v regióne sa tiež rýchlo plnia, čo prináša určitú úľavu a zvyšuje šance, že Európa bude mať na zimu dostatok plynu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok uviedla, že EÚ sa usiluje o vytvorenie nástroja, ktorý by prerušil väzbu medzi cenami plynu a elektriny. Dodala tiež, že únia musí urýchlene prijať kroky, ktoré vyriešia prudko rastúce ceny.

Podľa českého ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu musí únia oddeliť ceny plynu od ceny elektriny. Síkela ako zástupca krajiny predsedajúcej Rade EÚ zvolal na 9. septembra mimoriadne stretnutie ministrov zodpovedných za energetiku. Prejednávať sa má návrh na stanovenie maximálnej ceny plynu.

Denník El País dnes napísal, že Španielsko sa chystá na schôdzke ministrov energetiky EÚ 9. septembra navrhnúť, aby bol jej systém zastropovania cien elektriny rozšírený na celú úniu. Systém platí v Španielsku a susednom Portugalsku od polovice júla a podľa prvých výsledkov viedol k spomaleniu rastu cien pre koncových spotrebiteľov. Španielska ministerka Teresa Riberová chce tiež navrhnúť obmedzenie cien emisných kvót.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok