Situácia v Iraku sa vyostruje, boje milícií si vyžiadali už 23 obetí

TA3 TASR
30.8.2022 12:19

Boje polovojenských oddielov irackého šiitského duchovného Muktadá as-Sadra s proiránskymi Ľudovými mobilizačnými silami (Hašd Šaabí) v Zelenej zóne v Bagdade pokračovali aj v utorok ráno. Agentúra AFP s odvolaním sa na zdravotníkov uvádza, že od pondelka bolo zastrelených už 23 as-Sadrových stúpencov a najmenej 300 ďalších ľudí utrpelo zranenia.

Zo Zelenej zóny, kde sídlia vládne inštitúcie i zahraničné diplomatické misie, bolo počuť streľbu z automatických zbraní i zvuk rakiet. Podľa irackej armády boli v noci na utorok do tejto oblasti vypálené štyri rakety. Nepokoje vypukli po tom, čo as-Sadr v pondelok oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky. Jeho prívrženci vtedy vtrhli do vládneho paláca, kde sa nachádza úrad premiéra Mustafá Kázimího a dočasne ho obsadili.

As-Sadrovo politické hnutie vzišlo z vlaňajších októbrových volieb ako najsilnejšia strana, avšak novú vládu sa mu zostaviť nepodarilo, pripomína agentúra DPA. Ako východisko z krízy navrhuje as-Sadr predčasné voľby. As-Sadr sa stavia do pozície nacionalistu, ktorý je proti akýmkoľvek zahraničným zásahom, či už zo strany Spojených štátov, Západu alebo Iránu, približuje agentúra Reuters.

Jeho poslanci sa v júni prekvapujúco vzdali svojich mandátov v parlamente. Týmto krokom poskytli súperom v proiránskej koalícii Koordinačný rámec väčšinu, ktorú potrebovali na dohodu v procese vytvorenia vlády. Po odchode Sadrových poslancov sa konkurenčná šiitská koalícia rozhodla zvoliť za premiéra Sadrovho rivala Muhammada Súdáního. To vyvolalo protesty a násilné obsadenie budovy parlamentu v Zelenej zóne, aby sa zabránilo zvoleniu Súdáního.

Oponenti as-Sadra lojálni Teheránu velia desiatkam ťažko vyzbrojených polovojenských skupín vycvičených iránskymi silami. Obe milície dlhodobo ovládajú iracké štátne inštitúcie a sú vo vedení veľkej časti štátu. Iracká armáda v pondelok v reakcii na nepokoje vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania, ktorý vstúpil do platnosti o 19.00 h miestneho času (18.00 h SELČ).

Irán v utorok v reakcii na násilnosti uzavrel svoje pozemné hranice s Irakom, všíma si agentúra AP. Iránska štátna televízia ako dôvod uviedla "nepokoje" a zákaz vychádzania v irackých mestách. Teherán vyzval Iráncov, aby do Iraku necestovali, a takisto apeloval na iránskych šiitských pútnikov v Iraku, aby sa vyhli ďalšiemu cestovaniu.

Kuvajt takisto vyzval svojich občanov, aby do Iraku vzhľadom na súčasnú situáciu necestovali. Dubajský letecký prepravca Emirates pozastavil v utorok pre pretrvávajúce nepokoje lety do Bagdadu a uviedol, že "situáciu pozorne monitoruje". Pomocná misia OSN v Iraku (UNAMI) vyzvala všetky strany konfliktu, aby sa "zdržali konania", ktoré by mohlo viesť k nezastaviteľnému sledu udalostí.

As-Sadr dal v televíznom vystúpení svojim sympatizantom hodinu na odchod z prísne stráženej Zelenej zóny, kde sídlia vládne úrady. Krátko nato začali zónu opúšťať prví demonštranti. Iracká armáda zároveň oznámila koniec celoštátneho zákazu vychádzania, ktorý zaviedla v pondelok v reakcii na eskaláciu krízy.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok