Tragický deň v USA. Pri streľbách v troch mestách zomrelo 11 ľudí

TA3 ČTK
29.8.2022 13:25

Polícia v Detroite v americkom štáte Michigan zadržala muža, ktorého podozrieva z toho, že v nedeľu postrelil štyroch ľudí. Traja z nich zomreli, uviedla agentúra AP. Podľa polície, ktorá nezverejnila ďalšie informácie o údajnom útočníkovi, muž strieľal náhodne. Ďalší traja ľudia zomreli pri streľbe v texaskom Houstone a troch mŕtvych eviduje polícia po streľbe v obchodnom centre v Oregone, informovala stanica CNN. Dve obete a päť zranených spôsobila streľba vo Phoenixe v Arizone, uviedla AP.

Tragický deň v USA. Pri streľbách v troch mestách zomrelo 11 ľudí
TASR/AP

Medzi zastrelenými v Detroite sú dve ženy vo veku zhruba 40 rokov a jeden muž vo veku 28 rokov. Postrelený bol aj jeden starší muž, ktorý práve venčil psa. Obete podľa polície nemali nič spoločné až na to, že narazili na strelca, ktorý sa v detroitských uliciach pohyboval cez dve hodiny, kým ho polícia zadržala. "Jedna obeť čakala na autobus, ďalšia venčila psa a ďalšia sa jednoducho len nachádzala na ulici," povedal šéf detroitskej polície James White.

White uviedol, že podľa poznatkov vyšetrovateľov za útokmi stojí jeden muž. Ďalšie podrobnosti o podozrivom ale neposkytol.

Traja ľudia zomreli pri streľbe v obchodnom centre v meste Bend v štáte Oregon. Útočník vnikol do nákupného strediska v nedeľu večer a postrelil tam dve osoby, ktoré potom svojim zraneniam podľahli. Pri prehliadke obchodov polícia našla mŕtve telo muža, o ktorom sa domnieva, že to bol útočník. Miestna polícia potom ošetrila jedného zraneného, ktorý je ale v dobrom stave, uviedla stanica CNN.

Traja ľudia zomreli a dvaja boli zranení v nedeľu ráno pri streľbe v rezidenčnom dome v texaskom Houstone. "Útočník... zapálil niekoľko bytov, počkal, až ich obyvatelia vyjdú von, a začal na nich strieľať," uviedol šéf miestnej polície Troy Finner. Na miesto ako prví dorazili hasiči, ktorí sa ale museli stiahnuť, pretože útočník stále strieľal. Zhruba štyridsaťročného muža oblečeného v čiernom potom zastrelil príslušník polície.

Útočník v dome dlho býval, ale nedávno dostal výpoveď z nájmu. "To sa mohlo stať bodom zlomu," povedal šéf miestnej polície Finner.

V nedeľu večer prijala polícia vo Phoenixe hlásenie o streľbe v centre mesta. Keď prišla na miesto, muž ozbrojený poloautomatickou puškou a oblečený do taktickej výstroje po policajtoch okamžite začal páliť, dvoch z nich ranil. Jeden z nich má priestrel ramena, druhého zasiahli črepiny, píše AP.

Zo záznamov bezpečnostných kamier a predbežného vyšetrovania vyplynulo, že útočník vyšiel z motelovej izby a začal náhodne strieľať, najprv smerom na motel, potom na parkovisko. V zasiahnutom aute zomreli dvaja ľudia, streľba zranila aj ďalších troch náhodných okoloidúcich. Ozbrojený muž tiež hodil zápalnú fľašu do okna reštaurácie. Muž nakoniec na parkovisku zomrel, podľa polície zrejme spáchal samovraždu. Túto verziu ešte musí potvrdiť súdny lekár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok