Časť osláv SNP sa konala bez verejnosti, zástupcov Bieloruska a Ruska do Banskej Bystrice nepozvali

TA3 TASR
29.8.2022 10:30

Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov sa v pondelok v Banskej Bystrici začali celoštátne oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania. Zúčastnili sa na nich prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger. Prvú časť programu osláv sme s vami sledovali online.

Prítomnosť ruského veľvyslanca na oslavách SNP vo Zvolene, ktoré organizoval Smer-SD, vyvolala diplomatický spor. Konanie ruského diplomata Igora Bratčikovova vníma minister Korčok absolútne proti zásadám nezasahovania do vnútornej politiky na Slovensku. 

Viac sa dozviete v reportáži nižšie.

Z histórie sa podľa Uhríka máme poučiť

História patrí všetkým a to hlavné, čo ponúka, je nie hádať sa, ale možnosť poučiť sa. Súčasná politická reprezentácia však zrádza i odkaz predkov, ktorí zomierali pre Slovensko. Netreba na to preto zabúdať. Skonštatoval to predseda hnutia Republika Milan Uhrík pri príležitosti 78. výročia SNP.

"Dnešná politická reprezentácia je hanbou a zrádza záujmy občana a odkaz predkov, ktorí zomierali pre Slovensko. A na toto ani v týchto dňoch nesmieme zabúdať. Čím viac si to uvedomíme, tým budeme slobodnejší a presvedčení o správnosti toho, čo chceme pre Slovensko dnes a v budúcnosti," odkázal Uhrík na sociálnej sieti.

Poukázal na to, že Slovensko je národ s veľkou kultúrou, tradíciou a históriou. A aké Slovensko bude, je podľa neho len na nás a odmietnutí tých, ktorí nevládnu podľa našich očakávaní. Z histórie by sme sa mali podľa Uhríka poučiť najmä pre to, lebo po dvoch totalitách sa rysuje nový zápas. Nepriateľom občana sa stáva jeho vlastná vláda mysliaca na seba. Občanom preto ostáva len to, čo nám zanechali predkovia, teda zahodiť strach a postaviť sa jej.

Rusko a Bielorusko nepozvali

Na celoštátnych oslavách v Banskej Bystrici chýbala účasť zástupcov Ruskej federácie a Bieloruska. "Ruská federácia a Bielorusko realizujú vojnovú agresiu na Ukrajine a zároveň našu krajinu dali na zoznam nepriateľov. Rešpektujem stanovené pravidlá zo strany ústredných orgánov štátnej správy na naše pripomenutie si mieru. Je to správne," reagoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), pod ktorého rezort patrí Múzeum SNP od januára tohto roka.

Vyjadrenie OĽANO

Slovenské národné povstanie patrí k najvýznamnejším udalostiam našej histórie. Je treba vážiť si obetu našich predkov a niesť v sebe ďalej ich odkaz. Pri príležitosti 78. výročia SNP to skonštatovalo hnutie OĽANO na sociálnej sieti.

"Naši predkovia dali jasne najavo, že nacizmus na Slovensku nechceme. Hrdinovia povstania postavili náš národ na správnu stranu," odkázalo OĽANO. Súčasnosť a najmä situácia za hranicami krajiny pripomína, že takýto boj má zmysel. "Vážme si ich obetu a nesme ďalej ich odkaz odvahy, túžby po slobode a odhodlanie nevzdať sa lepšej budúcnosti," dodalo hnutie.

13:20 Online sme ukončili. Oslavy budú pokračovať kultúrnym programom pre verejnosť o 13.30h.

Prvú časť osláv sme sledovali aj s historikom Ivanom Kamencom. Celý súhrn si môžete pozrieť aj tu: 

12:38 Prvá časť programu sa skončila.

12:35 Niektorí politici zneužívajú ťažké postavenie občanov a budujú v nich extrémizmus. Upozornil na to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v príhovore na oslavách 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. V súčasnosti je podľa neho treba zabojovať o to, aby fašizmus už nikdy nemal priestor v spoločnosti. Vyzdvihol tiež hrdinstvo účastníkov SNP.

"Nesme každý deň odkaz SNP a premieňajme Slovensko na krajinu odvahy, spolupráce a prosperity rovnako, ako to robili účastníci Slovenského národného povstania," skonštatoval premiér.

Odkaz SNP znie podľa neho v kontexte s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine živšie. "Tak, ako účastníci SNP nechceli žiť vo svete, ktorý pripravovali nacisti, ani my nechceme žiť vo svete, o ktorý sa usiluje ruský prezident," upozornil.

Heger ocenil odvahu a hrdinstvo účastníkov SNP. Poukázal, že sa postavili zlu, ktoré ničilo celý svet, potupovalo ľudskú dôstojnosť a bralo ľuďom slobodu. Slovensko sa vďaka nim ocitlo na "správnej strane dejín". "Nebyť totiž Slovenského národného povstania, druhá svetová vojna by bola našou národnou hanbou bez svetlého bodu, v ktorom dnes nachádzame inšpiráciu," doplnil.

Zdôraznil, že za slobodu sa oplatí bojovať, hoci nemáme istotu, či ten boj nebude posledný. Poukázal pri tom, že za slobodu museli Slováci bojovať aj počas komunizmu. Aj v súčasnosti podľa neho odkaz SNP zneužívajú demokratickí politici, ktorí s jeho ideálmi  nemali nič spoločné. 

12:18 Slovensko musí zostať verné svojim antifašistickým a povstaleckým tradíciám. Je na nich postavený vývin slovenského národa od roku 1944. Vyhlásil to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v príhovore na oslavách 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

"Ak chceme upevňovať slovenskú štátnosť v dnešnej Slovenskej republike, musíme sa hlásiť k odkazu Slovenského národného povstania. Slovenské národné povstanie je živá tradícia nášho národa, a tak by to aj malo zostať," skonštatoval.

Udalosti z roku 1944 podľa neho ovplyvnili chod moderných slovenských dejín. "Ich vplyv a význam bol tak výrazný, že žiadna politická reprezentácia Slovenska sa ich neodvážila marginalizovať. Práve, naopak," skonštatoval Kollár. Poukázal pritom, že SNP si pripomínali demokrati i komunisti. 

Celý prejav Borisa Kollára si môžete pozrieť aj tu:

12:00 Autoritatívne režimy sú hrozbou aj v súčasnosti. Majú ambíciu sa vracať, a to v nových, reinkarnovaných podobách. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore na oslavách 78. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. "Dnes, rovnako ako pred desaťročiami, je hrozbou snaha podmaňovať si hrubou silou národy, krajiny aj ľudí," skonštatovala prezidentka. 

Imunitu spoločnosti voči radikálnym a extrémistickým ideológiám podľa nej znižuje zlyhávanie demokraticky volených zástupcov. "Oslabuje ju aj to, keď sa nám niektorí snažia vnútiť, že sú jedinými nositeľmi odkazu SNP, podávajúc si pri tom ruky s novodobými fašistami. Dávajú tak slovám iný obsah a rozdeľujú spoločnosť," doplnila. 

Pozrite si prejav prezidentky SR Zuzany Čaputovej na oslavách SNP:

11:44 Organizátori očakávajú popoludní až do 21.00 h viac ako 5-tisíc návštevníkov. 

11:39 Prezidentka SR Zuzana Čaputová vystúpi s prejavom na oslavách 78. výročia SNP v Banskej Bystrici. 

11:32 "Poznávanie dejín je beh na veľmi dlhé a nikdy nekončiace trate. Prichádzajú nové generácie a tým, že v súčasnosti sa svet globalizuje, mladí ľudia dostávajú množstvo informácií," povedal historik Kamenec vo vysielaní ta3. 

11:30 Opozičná strana Smer-SD organizuje vlastné oslavy SNP na námestí vo Zvolene:

11:05 Oslavy SNP v Banskej Bystrici odštartovali preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pokračujú pietnym aktom kladenia vencov. Prítomní sú aj ústavní činitelia. Priebeh osláv sledujeme naživo aj v aktuálnom vysielaní na ta3 s historikom Ivanom Kamencom.

11:03 Zažívame dobu, keď sa politici, ktorí sa dlhé roky vydávali za ochrancov odkazu Slovenského národného povstania (SNP), bratajú s jeho odporcami. Demokraticky zmýšľajúci občania by im mali preto ukázať, že okrem iného popierajú základné princípy slovenskej štátnosti. Pri príležitosti 78. výročia SNP to skonštatoval predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Richard Duda.

10:51 Vypuknutím Slovenského národného povstania (SNP) sa Slovensko dostalo na správnu stranu. Povstanie môže byť vzorom tým, ako naši predkovia, starí či prastarí otcovia boli ochotní obetovať svoje pohodlie, životy a zdravie za slobodu Slovenska. Uviedol pri príležitosti 78. výročia od vypuknutia SNP riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Marian Uhrin. 

"Slovensko stálo na nesprávnej strane barikády počas druhej svetovej vojny, a to od roku 1939 až do roku 1944. Bolo spojencom nacistického Nemecka. V roku 1939 sa zúčastnilo na prepadnutí Poľska. Od roku 1941 sa intenzívne zúčastňovalo na bojoch proti ZSSR. Vyhlásilo vojnu Veľkej Británii a USA. Povstanie tak znamenalo významný predel," zdôraznil.

10:30 Oficiálny program odštartuje o 11.00 h preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pokračovať bude pietnym aktom kladenia vencov za účasti najvyšších ústavných činiteľov a zástupcov diplomatických zborov. Okrem pozvaných hostí budú na oficiálnej časti programu priami účastníci Povstania i členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.  

O tom, ktoré momenty boli kľúčové a v čom je jeho odkaz stále aktuálny, sme sa rozprávali s historikom Vojenského historického ústavu Jozefom Bystrickým:

Ďalší program osláv

Popoludní, približne od 13.30 h, nasleduje program pre verejnosť, v ktorom okrem iného vystúpi aj Katarína Knechtová s kapelou, formácia Banda, Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) a Geišbergovci. Záver tohtoročných osláv bude patriť koncertu domácej Štátnej opery a odovzdaniu Ceny Múzea SNP pre rok 2022.

Medzi sprievodné aktivity, ktoré počas dňa v areáli uvidia návštevníci, je napríklad aj dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie, v netradičnom prostredí zemľanky môžu použiť dotykový samoobslužný terminál, ktorý im priblíži históriu partizánskych bunkrov. Zároveň tiež ponúkne možnosť vytvoriť si vlastný vojenský preukaz, ktorý môžu e-mailom poslať priateľom a blízkym. Múzeum SNP bude pre návštevníkov otvorené bezplatne do 18.00 h.

Oslavy bez verejnosti

Oficiálne oslavy Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici budú bez verejnosti. Tá sa bude môcť k oslavám pripojiť až popoludní, kedy bude sprievodný program. Toto rozhodnutie kritizovali predstavitelia koaličných aj opozičných politických strán.

Organizátorom osláv je Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Oficiálnym dôvodom vylúčenia verejnosti z oficiálnej časti je to, že Múzeum SNP už patrí pod rezort obrany a platia pre neho zvýšené bezpečnostné opatrenia najmä v súvislosti so zmenou bezpečnostného prostredia pre vojnu na Ukrajine.

"Zdôrazňujeme, že Múzeum SNP patrí pod rezort obrany a platia preň zvýšené bezpečnostné opatrenia, a to najmä v súvislosti so zmenou bezpečnostného prostredia v dôsledku vojny na Ukrajine," píše sa na webe Múzea SNP.

Opozícia organizuje vlastné oslavy

Ku kritike sa pridala aj opozícia. Smer-SD považuje  vylúčenie verejnosti z oficiálnych osláv za nehorázne a nedemokratické rozhodnutie. Vo svojom stanovisku uvádza, že SNP malo občiansky rozmer a nevpustiť verejnosť na oficiálne oslavy považuje za hrubé zneváženie charakteru a podstaty SNP. Opozičný Smer bude organizovať vlastné oslavy vo Zvolene.

SaS pripomína dôležitosť odkazu SNP

Spomienka na boj za slobodu, demokraciu a dôstojnosť počas Slovenského národného povstania (SNP) je stále dôležitá. Pri príležitosti 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) to uviedla koaličná strana SaS. Upozornila pritom na postupnú legitimizáciu fašizmu v politike.

"Otvorená spolupráca demokratických strán s fašistickými politikmi, ktorí odkaz SNP spochybňujú a aj v dnešnej dobe obdivujú nedemokratické režimy, je skutočne hanebná," skonštatovala. SaS pripomenula, že počas SNP sa Slováci pridali na stranu tých, ktorým záleží na demokratickom a slobodnom ukotvení krajiny. "Veľká časť občanov našťastie pochopila, že ľudácky režim pod vedením prezidenta Jozefa Tisa nie je tou budúcnosťou, ktorú si želá, a že kolaborácia s nacistickým Nemeckom je skutočným zločinom," zdôraznil podpredseda parlamentu za SaS Milan Laurenčík.

Strana vyzdvihla tiež účastníkov SNP. Podľa poslanca Národnej rady SR Romana Foltina (SaS) je ich treba mať navždy v úcte. "Musíme pamätať na to, že tí, ktorí bojovali proti nacistickému zlu, nasmerovali našu krajinu k slobode. Vzhľadom na postupnú legitimizáciu fašizmu v politike je však aj odkaz SNP nesmierne dôležitý," skonštatoval. Slovenské národné povstanie vypuklo ako ozbrojené vystúpenie proti nacizmu a fašizmu.

Vyjadrili sa aj mimoparlamentné strany

Nedovoľme ani dnes rásť extrémizmu a fašizmu v akejkoľvek podobe a forme. Pri príležitosti 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) to za mimoparlamentné KDH uviedol jeho predseda Milan Majerský.

V kontexte s vojnou na Ukrajine je odkaz SNP podľa neho o to aktuálnejší. "Tak ako v povstaní, aj na Ukrajine dnes platia ľudia za slobodu, demokraciu a mier cenu najvyšších obetí v podobe vlastných životov," skonštatoval.

Zdôraznil, že vďaka hrdinským činom ľudí, ktorí obetovali život v boji proti fašizmu, môžu Slováci žiť v slobode a v mieri. "Vzoprieť sa nenávistnej ideológii a brániť vlastnú slobodu a suverenitu je prejavom zrelosti a odvahy národa," dodal. Slovenské národné povstanie vypuklo ako ozbrojené vystúpenie proti nacizmu a fašizmu.

Fašisti nepatria na oslavy SNP, uviedol Rigó

Fašisti nepatria do slušnej politickej spoločnosti ani na oslavy Slovenského národného povstania (SNP). Bolo by to popretím všetkého, za čo ľudia v roku 1944 bojovali. Myslí si to predseda platformy Most-Híd mimoparlamentnej Aliancie Konrád Rigó. Uviedol to pri príležitosti 78. výročia SNP.

Povstania a revolúcie podľa neho menia dejiny a chod štátov, časom sa mení aj pohľad historikov na ne. Stáva sa tiež, že svoj názor na významné udalosti krajiny menia aj politici. Fašisti si podľa neho výročie nepripomenú čiernymi zástavami, ale účasťou na pietnych oslavách. "Medzi rečníkov nepatria ani v oblekoch. A nepatria ani do slušnej politickej spoločnosti. Bolo by to popretím všetkého, za čo ľudia v 1944 bojovali," odkázal Rigó.

Slovensko sa podľa neho vďaka povstalcom a ľuďom, ktorí im pomáhali, nakoniec ocitlo na správnej strane dejín. Pripomína, že krajina je opäť v situácii, keď nie je jedno, kde sa postavíme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok