Vojnové lode USA preplávali Taiwanským prielivom. Čína je v pohotovosti a pripravená reagovať na akúkoľvek provokáciu

TA3 ČTK
28.8.2022 19:44

Dve americké vojnové lode preplávali medzinárodnými vodami Taiwanského prielivu. Stalo sa tak prvýkrát od rozsiahleho vojenského cvičenia, ktoré Čína usporiadala po návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Washington už skôr oznámil, že oblasťou preplávajú jeho lode či preletia jeho lietadlá, uviedla v nedeľu agentúra AFP.

Vojnové lode USA preplávali Taiwanským prielivom. Čína je v pohotovosti a pripravená reagovať na akúkoľvek provokáciu
US navy/Reuters

Peking povedal, že je pripravený zareagovať na akúkoľvek provokáciu a taiwanské ministerstvo obrany neskôr podľa agentúry Reuters informovalo, že v blízkosti ostrova zaznamenalo 23 čínskych lietadiel a osem čínskych lodí. Siedma flotila amerického námorníctva oznámila, že dva z jej krížnikov "preplávali koridorom v prielive, ktorý sa nachádza mimo výsostných vôd pobrežných štátov". Manéver podľa americkej armády dokazuje zapojenie Spojených štátov "v prospech slobodného a otvoreného indopacifického regiónu". Námorníctvo označilo pohyb lodí za "rutinný manéver".

"Bolo to plánované dlho dopredu," okomentoval manéver neskôr hovorca americkej rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Preplávanie dvoch amerických vojnových lodí Taiwanským prielivom je v súlade s tým, že USA uznávajú politiku "jednej Číny", a tiež so snahou o slobodný a otvorený indopacifický región, dodal tento predstaviteľ Bieleho domu.

Čína je pripravená reagovať na akúkoľvek provokáciu

Čínska armáda uviedla, že pohyb amerických lodí sleduje. Dodala, že jej jednotky sú vo vysokom stupni pohotovosti a sú pripravené reagovať na akúkoľvek provokáciu. Taiwan neskôr informoval o manévroch čínskych lietadiel a lodí v blízkosti ostrova. Sedem čínskych lietadiel podľa neho preletelo cez strednú líniu Taiwanského prielivu, ktorá je považovaná za neformálnu hranicu deliacu obe strany.

Americké lode oblasťou preplávali prvýkrát od rozsiahleho vojenského cvičenia, ktoré usporiadala Čína pri Taiwane po návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov na ostrove. Podľa Washingtonu je však cesta Pelosiovej pre Peking len zámienkou, aby na Taiwan zvýšil tlak. Koordinátor Bieleho domu pre oblasť Indického a Tichého oceánu Kurt Campbell už skôr uviedol, že oblasťou preplávajú americké lode a preletia americké lietadlá. Podľa neho americké jednotky "budú aj naďalej plávať, lietať a pôsobiť všade, kde to medzinárodné právo umožňuje".

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi, a nevzbudzovali tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Washington udržiava oficiálne diplomatické vzťahy iba s Pekingom, zatiaľ čo oficiálne vzťahy s Taipeiom prerušil v roku 1979. S Taiwanom majú ale Spojené štáty čulé neoficiálne styky a naďalej mu dodávajú zbrane. Tvrdia, že tak robia preto, aby mu pomohli udržať obranyschopnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok