V Líbyi vypukli boje medzi milíciami. Zahynulo najmenej 32 osôb a vyše sto je zranených

TA3 ČTK
27.8.2022 19:02

Boje medzi znepriatelenými milíciami, ktoré v noci na dnešok vypukli v líbyjskom hlavnom meste Tripolise a pokračovali aj dnes, si vyžiadali už najmenej 32 obetí. Ďalších najmenej 159 ľudí je zranených, informovala s odkazom na líbyjské ministerstvo zdravotníctva agentúra AFP.

Tripolis požiar ropa (SITA)
SITA/AP

Predchádzajúca bilancia uvádzala 23 mŕtvych. Boje zasiahli šesť nemocníc v metropole a vyvolali obavy z novej vojny v Líbyi, kde panuje chaos a kde vládnu dva súperiace kabinety. Podrobnosti o obetiach ministerstvo neposkytlo. Misia OSN v krajine vyzvala k okamžitému zastaveniu bojov a vyjadrila znepokojenie nad ostreľovaním civilných štvrtí. Súčasné boje sú najhoršie za dva roky, uviedla agentúra Reuters.

Zo stretov vláda premiéra Abdala Hamídy Dbaíby, ktorá sídli v hlavnom meste, obvinila konkurenčný kabinet premiéra Fathího Bášághu, ktorý vo svojom vyhlásení nespresnil svoju úlohu v stretoch.

Strety sa v niekoľkých štvrtiach v Tripolise rozhoreli v noci na dnešok. Zo záberov zverejnených na internete je počuť streľba z ľahkých aj ťažších zbraní. Podľa svedkov, ktorých cituje agentúra AP, sa jedna z najväčších ozbrojených skupín v hlavnom meste pokúsila o dobytie základne inej ozbrojenej organizácie. Teraz v metropole podľa AFP panuje neistý pokoj, cez deň boli ulice ľudoprázdne az niektorých miest stúpal dym.

Vláda národnej jednoty (GNU) premiéry Dbaíby vo vyhlásení uviedla, že strety vyvolal útok ozbrojencov, ktorí podporujú konkurenčný kabinet premiéra Bášághu. Ten sa pokúsil v máji vstúpiť do Tripolisu, čo vyvolalo boje v uliciach. Podľa GNU Bášágha a jeho spojenci odmietajú rozhovory a hromadia ozbrojencov v okolí Tripolisu. Bášághov kabinet odmietol tvrdenie, že nemá záujem o rokovania. Vo vyhlásení ale nespresnil, či sa jeho sily nejako zúčastňujú najnovších stretov.

Líbya už niekoľko mesiacov balansuje na hrane chaosu po tom, čo parlament sídliaci na východe krajiny odmietol vládu jednoty v Tripolise, ktorá bola ustanovená vlani v rámci procesu podporovaného OSN, a vymenoval konkurenčnú vládu. Znepriatelené politické tábory, ktoré v Líbyi súperia o moc, nedospeli k dohode ani po niekoľkých kolách rokovaní, ktorých cieľom bolo otvoriť cestu k novým celoštátnym voľbám.

Krajina má teraz dva premiéry, ktorým sa dostáva podpory od ozbrojených skupín, ktoré ovládajú územie metropoly a ďalších západolíbyjských miest. Tento týždeň OSN vyjadrila obavy, že oba tábory mobilizujú svoje sily, a vyzvala na uvoľnenie napätia a na zdržanlivosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok