Srbsko a Kosovo za pomoci EÚ urovnali spor o pohybe občanov cez spoločnú hranicu

TA3 ČTK
27.8.2022 18:56

Srbsko a Kosovo za sprostredkovanie Európskej únie urovnali spor ohľadom pohybu svojich občanov cez spoločnú hranicu, oznámil dnes šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Srbsko podľa neho súhlasilo, že držitelia kosovských občianskych preukazov už nebudú potrebovať špeciálne dokumenty pre vjazd do Srbska, a Kosovo sa zaviazalo, že voči srbským občanom bude postupovať recipročne.

"Kosovskí Srbi, rovnako ako všetci ďalší občania, budú mať možnosť voľne cestovať medzi Kosovom a Srbskom iba s občianskym preukazom," povedal Borrell. Diplomat doplnil, že ohľadom tejto dohody dostal záruku od kosovského premiéra Albina Kurtiho.

Spor má korene v roku 2008, kedy Kosovo s väčšinovo albánskym obyvateľstvom vyhlásilo na Srbsku nezávislosť. Srbsko ju ale neuznalo a považuje ďalej Kosovo za neoddeliteľnú súčasť svojho územia.


Napätie medzi oboma balkánskymi krajinami sa vyostrilo, keď na prelome júla a augusta Priština ohlásila zámer zaviesť nové pravidlá pre registračné značky srbských automobilov aj pre doklady totožnosti potrebné na prekročenie hraníc krajiny. Pravidlá chceli uplatňovať od 1. septembra.

Dnešnému oznámeniu o uzavretí dohody predchádzalo minulý týždeň neúspešné kolo rokovaní v Belehrade. Borrell pri príležitosti tohto rokovania podotkol, že vyriešenie sporu medzi Belehradom a Prištinou a usilovanie sa o mier a stabilitu je dôležité v čase, keď v Európe zúri vojna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok