Clintonová sa vracia do úradu

TA3, TASR
7.1.2013 07:42

Americká šéfka diplomacie sa vracia do práce. Hillary Clintonová sa ešte doma krátko liečila po takmer mesačnej neprítomnosti v úrade. Spôsobili jej to viaceré zdravotné komplikácie, ktoré sa objavili po tom, čo v decembri odpadla a udrela si hlavu.

Pracovný týždeň 65-ročnej Clintonovej sa začne dnes o 09.15 h miestneho času (15.15 h SEČ) neverejným stretnutím s jej námestníkmi. V utorok prijme ministra obrany Leona Panettu, bezpečnostného poradcu Toma Donilona a veľvyslancov Írska a Juhoafrickej republiky.

V týždennom pláne s vyše desiatimi termínmi je aj štvrtkové stretnutie s afganským prezidentom Hámidom Karzajom vo Washingtone. Neočakáva sa, že odstupujúca ministerka absolvuje v posledných týždňoch v úrade zahraničnú cestu.

Clintonovú prepustili 3. januára z Presbyteriánskej nemocnice v New Yorku, kde ju hospitalizovali po zistení krvnej zrazeniny v žile za pravým uchom. Jej zdravotné problémy sa začali už vlani v decembri vírusovým žalúdočným ochorením, v dôsledku ktorého bola dehydrovaná a omdlela. Utrpela pritom otras mozgu, čo sa zistilo až o niekoľko dní neskôr. Zrazeninu jej diagnostikovali 30. decembra.

Podľa lekárov sa šéfka americkej diplomacie úplne uzdraví. Bývalá prvá dáma USA je ministerkou od januára 2009, keď prezident Barack Obama začal svoje prvé funkčné obdobie. Obama po znovuzvolení nedávno nominoval demokratického senátora Johna Kerryho, ktorý stojí v čele senátneho výboru pre zahraničné vzťahy, za Clintonovej nástupcu. Clintonová opakovane zdôraznila, že ministerkou chce byť len jedno funkčné obdobie.

Ministerka by tiež mala pred dvoma výbormi Kongresu svedčiť v kauze vlaňajšieho útoku na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází. Pôvodne sa tak malo stať už 20. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok