Americká senátorka Blackburnová navštívila Taiwan, cieľom bolo rozšíriť diplomatický vplyv USA

TA3 ČTK
26.8.2022 09:56

Americká senátorka Marsha Blackburnová sa dnes v Taipei zišla s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Tá pri stretnutí uviedla, že rozsiahle vojenské cvičenia, ktorými Čína reagovala na nedávnu taiwanskú cestu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, predstavujú – rovnako ako ruská invázia na Ukrajinu – výzvu demokratickým vládam sveta.

Tento vývoj ukazuje, ako autoritárske krajiny ohrozujú svetový poriadok," vyhlásila podľa agentúry AP prezidentka Taiwanu. Podotkla tiež, že návštevy amerických činiteľov v posledných týždňoch posilnili odhodlanie ostrova brániť sa.

Republikánska senátorka z Tennessee povedala, že vlády USA a Taiwanu zdieľajú rovnaké hodnoty, ako je demokracia a sloboda, a sľúbila ďalšiu podporu ostrovu. Obe predstaviteľky tiež zdôraznili dôležitosť hospodárskych vzťahov Spojených štátov a Taiwanu, zvlášť v oblasti polovodičov, ktorých je Taiwan kľúčovým svetovým výrobcom.

Blackburnová dorazila do Taipei vo štvrtok večer po tom, čo zavítala na Fidži, Šalamúnove ostrovy a Papuu-Novú Guineu. Cesta je podľa jej kancelárie súčasťou snáh Washingtonu rozšíriť diplomatický vplyv v oblasti, kde sa čoraz razantnejšie presadzuje Čína. „Indicko-pacifický región je ďalším územím pre novú os zla. Musíme sa postaviť čínskej komunistickej strane," vyhlásila Blackburnová, ktorá je stúpenkyňou bývalého amerického prezidenta Trumpa.

Návšteva Blackburnovej je už štvrtou cestou politických zástupcov Spojených štátov na Taiwan od začiatku tohto mesiaca. Najväčší rozruch vzbudila začiatkom augusta návšteva šéfky Snemovne reprezentantov Pelosiovej: naposledy takto vysoko postavený americký politik prišiel na Taiwan pred štvrťstoročím. Peking návštevu označil za narušenie svojej suverenity a na prijatie Pelosiovej reagoval vojenskými manévrami, pri ktorých testoval balistické strely.

Neskôr na ostrov dorazila päťčlenná delegácia členov amerického Kongresu a v pondelok na Taiwane konal guvernér amerického štátu Indiana Eric Holcomb.

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nejednali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok