Najviac čítajú správy na internete Fíni, Česi a Litovčania, najmenej Rumuni

TA3 ČTK
26.8.2022 08:26

Zhruba tri štvrtiny používateľov v Európskej únii sledujú na internete spravodajské portály a weby novín, magazínov a ďalších médií. Najviac sa v EÚ na internete informujú Fíni, Česi a Litovčania, najmenej potom Rumuni, Nemci či Francúzi, uviedol vo svojej správe európsky štatistický úrad Eurostat. V porovnaní s rokom 2016 sa ale popularita informačných portálov príliš nezmenila.

mobil internet smartfón ilu 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Zhruba 90 percent obyvateľov vo veku 16 až 74 rokov v roku 2021 použilo aspoň raz za tri mesiace internet a 80 percent obyvateľov tak urobilo denne. Najčastejšie používali internet obyvatelia Dánska, Írska či Luxemburska, najmenej potom Bulharska.

Jednou z najobľúbenejších aktivít na internete je čítanie správ a sledovanie spravodajských webov. Robilo tak 72 percent užívateľov internetu a obľúbenejšími aktivitami boli len rôzne druhy komunikácie s ďalšími ľuďmi či vyhľadávanie informácií o tovare a službách.

Počet ľudí, ktorí sa informujú cez informačné portály a stránky médií, sa však v EÚ veľmi líši. Tento druh obsahu vyhľadáva na internete 93 percent fínskych užívateľov a 92 percent Čechov a Litovčanov. Naopak v Nemecku číta správy na internete iba 62 percent užívateľov, vo Francúzsku 63 percent av Rakúsku 69 percent. Najnižší podiel však vykazuje Rumunsko - iba 59 percent.

Nadpriemerne sa v Európskej únii informujú na internete muži a ľudia žijúci vo veľkých mestách. Zhruba 85 percent ľudí s vysokoškolským vzdelaním sleduje spravodajské weby, zatiaľ čo medzi ľuďmi so základným vzdelaním podiel klesá na 57 percent. Najpopulárnejšie sú správy na internete medzi ľuďmi vo veku 25 až 54 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok