Španielsko prijalo zákon proti znásilneniu nazývaný len áno je áno. Za znásilnenie bude považovaný akýkoľvek nedobrovoľný sex

TA3 ČTK
25.8.2022 20:50

Španielsky parlament dnes schválil výrazné sprísnenie zákona proti znásilneniu. Takzvaný zákon "len áno je áno" stanovuje, že za znásilnenie je možné považovať akúkoľvek nedobrovoľnú súlož aj v prípade, že útočník nepoužije hrozbu či násilie.

znásilnenie sexuálne obťažovanie 1140px (ČTK)
ČTK

Zákon sľúbil presadiť socialistický premiér Pedro Sánchez, keď sa stal šéfom vlády v roku 2018. V parlamente proti zmene hlasovala konzervatívna opozícia, uviedla agentúra EFE.

Zmena zákona ruší rozdiel medzi sexuálnym násilím a zneužitím. V prípade znásilnenia predchádzajúca úprava vyžadovala, aby bolo preukázané, že nedobrovoľná súlož sa uskutočnila po použití násilia či vyhrážania. Pri zneužití, ktoré zákon trestal miernejšie, to nebolo potrebné. Ministerka pre rovnosť Irene Monterová uviedla, že zákon uznáva, že "súhlas musí byť stredobodom všetkých sexuálnych stykov". "Žiadna žena tak už nebude musieť preukazovať, že pri (sexuálnom) útoku bolo použité násilie či vyhrážka," dodala Monterová.

Zmenu zákona iniciovali šesť rokov staré udalosti, ktoré sa stali pri oslavách sviatku svätého Fermína v Pamplone. Vtedy pätica mužov znásilnila osemnásťročné dievča a svoje počínanie si aj natočili. Na súdoch nižšej inštancie sa nepodarilo dokázať, že proti dievčaťu použili násilie či vyhrážku, takže útočníci boli odsúdení za sexuálne zneužitie na deväť rokov odňatia slobody. To však v Španielsku vyvolalo veľké pobúrenie. Až najvyšší súd v roku 2019 kvalifikoval čin ako skupinové znásilnenie a poslal muža na 15 rokov do väzenia.


Presadenie zákona sľúbil socialistický premiér Pedro Sánchez v roku 2018. Dva roky potom vláda novelu schválila a poslala ju do parlamentu. Proti novej úprave vystupovala konzervatívna opozícia – Ľudová strana a krajne pravicové hnutie Vox. Okrem novej definície znásilnenia zákon obsahuje aj nové opatrenia proti pouličnému sexuálnemu obťažovaniu či opatrenia na podporu sexuálnej výchovy.

Úprava podobná tej, ktorú schválil dnes španielsky parlament, zostáva podľa agentúry AFP v Európe menšinová. AFP poukazuje na analýzu z roku 2020 mimovládnej organizácie Amnesty International, ktorá porovnala legislatívnu úpravu v 31 európskych krajinách. Len v 12 bol považovaný za znásilnenie sexuálny útok bez použitia vyhrážky alebo násilia. V susedskej krajine Česku zákony definujú znásilnenie ako nedobrovoľný pohlavný styk vynútený "násilím alebo hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok