Rezort dopravy vyzýva primátorov, aby využili peniaze na podporu cyklodopravy a obnovu budov

TA3
25.8.2022 13:24

Ministerstvo dopravy má z Plánu obnovy a odolnosti k dispozícii 105 miliónov eur na budovanie cyklistickej infraštruktúry a 240 miliónov eur na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov. Samosprávy môžu o peniaze žiadať v dvoch aktuálne otvorených výzvach.

"My, ako ministerstvo dopravy, nepostavíme ani centimeter cyklotrasy, ale mali by sme byť tí, ktorí budú lídrami v tejto téme, ktorí budú vzdelávať, školiť samosprávy, vysvetľovať, motivovať k budovaniu cyklistickej infraštruktúry a vďaka plánu obnovy ich výstavbu aj masívne finančne podporovať," povedal minister dopravy Andrej Doležal.

Aj preto sa ministerstvo rozhodlo zorganizovať sériu konferencií Ako čerpať z plánu obnovy, na ktorých odborníci zo Slovenska aj zo zahraničia školili zástupcov samospráv, ako stovky miliónov efektívne vyčerpať.

"Každé moderné mesto už dnes s cyklodopravou počíta vo svojich plánoch. V niektorých prípadoch to ide lepšie, v iných horšie. Práve preto som ale rád, že je tu Plán obnovy, ktorý prináša veľkú príležitosť a vytvára podmienky na to, aby mohli mestá a obce svoju infraštruktúru zlepšiť," dodal prezident Cyklokoalície Dan Kollár.

V takzvanej cyklovýzve je celkovo k dispozícii 105 miliónov eur, momentálne je otvorená prvá výzva, v rámci ktorej je na výstavbu cyklotrás, stojanov či prístreškov vyčlenených 36,5 milióna eur. Cieľom ministerstva je vybudovať za ne 200 kilometrov nových cyklotrás. Obce, mestá či samosprávne kraje sa môžu o dotácie na svoje projekty uchádzať do 30. septembra.

Na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov má ministerstvo k dispozícii 240 miliónov eur. V rámci prvej výzvy vo výške 120 miliónov eur môžu samosprávy žiadať o príspevok na zateplenie, výmenu okien, vykurovacieho systému či chladiarenských technológií na budovy, ktoré boli skolaudované pred rokom 1980. Cieľom je znížiť ich energetickú náročnosť minimálne o 30%.

"Slovenský plán obnovy považujeme za úspech. Spustili sme 36 výziev, tieto dve sú však kľúčové z pohľadu toho, ako vieme implementovať výzvy v oblasti zelenej ekonomiky. Verím, že všetci spoločne, teda Úrad vlády SR, ministerstvá aj samosprávy, prispejeme k tomu, aby bol na Slovensku kvalitnejší život," povedala generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Lívia Vašáková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok