Šéf hnutia Socialisti kandiduje na predsedu Nitrianskeho kraja

TA3 TASR
25.8.2022 12:36

O post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa bude v tohtoročných jesenných voľbách uchádzať predseda hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov. Svoju kandidatúru oznámil vo štvrtok.

Šéf hnutia Socialisti kandiduje na predsedu Nitrianskeho kraja
Facebook/Artur Bekmatov

Ako uviedol, jeho hlavnými cieľmi sú založenie krajskej dopravnej spoločnosti, prestavba nevyužívaných budov kraja na nájomné byty, založenie sociálneho podniku, ktorý bude hospodáriť na ornej pôde vo vlastníctve kraja a využívanie geotermálnej energie.

"Nitriansky samosprávny kraj je v súčasnosti odrazom jeho vedenia. Utešujeme sa, že sme v relatívne dobrej kondícii, no pravda je taká, že pomaly strácame dych a ani zďaleka nevyužívame potenciál, ktorý náš kraj v sebe skrýva," skonštatoval Bekmatov.

V prípade svojho zvolenia plánuje založenie dopravnej spoločnosti, ktorá bude výlučne vo vlastníctve kraja. Sociálnym podnikaním chce zasa prispieť k vytvoreniu nových pracovných miest v regiónoch. Chce založiť sociálne podniky zamerané na stavebno-rekonštrukčné práce, poľnohospodárstvo a servis vozového parku novej krajskej dopravnej spoločnosti. Socialisti chcú venovať pozornosť aj rozvoju zdrojov energie šetrných k prírode a naštartovať využívanie geotermálnej energie.

Kraj má podľa nich značné rezervy aj v transparentnosti. "Po mojom zvolení zariadim vyhotovovanie videozáznamov zo zasadnutí krajského zastupiteľstva. Dám verejnosti možnosť rozhodovať o nakladaní s krajskými financiami prostredníctvom participatívneho rozpočtu, ktorý ako jediný zo západoslovenských krajov nevyužívame. Osobitnú pozornosť budem venovať tomu, aby kraj nerozpredával svoj majetok," dodal Bekmatov.

Post predsedu NSK chce v jesenných voľbách obhájiť Milan Belica, ktorý je v tejto funkcii od roku 2001. O rovnakú funkciu sa uchádza aj súčasná krajská poslankyňa Martina Holečková, ktorú podporuje blok deviatich politických strán. Kandidátom strany Hlas-SD je súčasný starosta Dvorov nad Žitavou v okrese Nové Zámky Branislav Becík. 

O post predsedu NSK sa uchádza aj kandidát ĽSNS, odborár a právnik Milan Španír. Aliancia nominovala súčasného podpredsedu NSK Tibora Csengera. Občianskym kandidátom na post predsedu NSK je riaditeľ Starého divadla Karola Spišáka v Nitre Martin Kusenda.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok