Verejný ochranca práv by mohol zostať vo funkcii až do zvolenia nového, navrhuje SaS

TA3 TASR
25.8.2022 11:36

Verejný ochranca práv by mohol zostať vo funkcii až do zvolenia nového ombudsmana. Navrhuje to strana SaS, ktorej poslanci v tejto súvislosti podávajú návrh novely Ústavy SR. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to oznámila poslankyňa Národnej rady SR Vladimíra Marcinková (SaS). Poukázala na to, že úrad je už viac ako pol roka neobsadený, a tým aj nefunkčný.

"Na ústavnú zmenu potrebujeme 90 hlasov," priblížila poslankyňa. To, či sa nájdu, ukáže podľa nej mieru citlivosti poslancov k ochrane ľudských práv. Strana SaS chce za ombudsmana nominovať Mariána Töröka, ktorý v minulosti viedol kanceláriu bývalej ombudsmanky Márie Patakyovej a tiež Jany Dubovcovej. "Sme presvedčení, že by bol dôstojným pokračovateľom ich úsilia a poctivej práce," doplnila Marcinková.

Na stole ombudsmana sa podľa poslankyne momentálne nachádza vyše 400 nevyriešených podnetov. "Môžu tam byť veci, kde dotknutým ľuďom dávno vypršali lehoty na uplatnenie ich práv," upozornila. Podľa nej je dôležité, aby voľbu ombudsmana neodkladali.

Funkcia verejného ochrancu práv je už niekoľko mesiacov neobsadená. Doterajšej ombudsmanke Márii Patakyovej sa skončilo funkčné obdobie ešte 29. marca. Voľba jej nástupcu sa opakovane presúva. Parlament by mal ombudsmana voliť na októbrovej schôdzi, návrhy treba podávať do 30. septembra.

Verejný ochranca práv je nezávislý orgán SR. Poslaním tejto inštitúcie je chrániť základné práva a slobody občanov pred orgánmi verejnej správy, teda napríklad úradmi, zdravotnou či Sociálnou poisťovňou. Úlohou ombudsmana je upozorňovať na porušovanie práv a žiadať o nápravu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok