ROZHOVOR: OĽANO nie je demokratická strana, funguje ako nejaká sekta, hovorí Alojz Hlina

TA3/Adrián Potančok
26.8.2022 11:00

Alojz Hlina má za sebou pôsobenie v poslaneckom klube OĽANO, vo funkcii predsedu KDH a v súčasnosti je podpredsedom strany Dobrá voľba a Umiernení. V rozhovore pre ta3 hovorí, že v slovenskej politike sa s Igorom Matovičom budeme trápiť ešte dlho a aj o tom, či mu neprekáža spolupráca s Tomášom Druckerom a ako hodnotí kroky vlády v súčasnej energetickej kríze.

ROZHOVOR: OĽANO nie je demokratická strana, funguje ako nejaká sekta, hovorí Alojz Hlina
TA3 / AP

Alojza Hlinu sme sa v rozhovore pýtali:

  • čo by poradil premiérovi Eduardovi Hegerovi,
  • ako sa podľa neho zmenilo OĽANO a Igor Matovič,
  • ako vníma svoje pôsobenie v KDH,
  • s ktorým politickým subjektom vylučuje spoluprácu,
  • či plánuje kandidovať v komunálnych a parlamentných voľbách.

Riešenie aktuálnej koaličnej krízy má v rukách predovšetkým premiér Eduard Heger. Ako vnímate jeho pozíciu v ostatných týždňoch? Čo by ste mu poradili v súčasnej situácii?

Má to ťažké. A je to ešte ťažšie preto, lebo je premiér, ktorého vo funkcii toleruje držiteľ stopercentného balíka akcií politickej eseročky OĽANO. Ani Matovič a ani Sulík si nemôžu teraz dovoliť stratiť svoju tvár a ustúpiť. Rozťať to môže len Heger a zároveň si tak zachovať svoju tvár, ak mu na nej záleží a povedať, že vzhľadom na okolnosti je riešením odstúpenie aj Matoviča  a aj Sulíka. A aby zachoval tvár aj im, tak povedať, že to môže byť prechodné, dajme tomu na nejaké obdobie /rok/.

Vôbec to nemusí nakoniec platiť, ale bude to pôsobiť, ako že každý niečo dosiahol. Ak s tým nebudú súhlasiť, tak by si mal odmerať svoju autoritu a povedať, že ak neodstúpi Matovič (lebo Sulík už oznámil, že odstúpi za takých okolností), tak odstúpi premiér.

Bolo by pre vás prijateľným partnerom v budúcej koalícii aj OĽANO bez Igora Matoviča?

OĽANO pre mňa nie je demokratická strana. Neprijímajú členov, podmienky činnosti sú ako v nejakej sekte, členovia predsedníctva sú zároveň členovia iných politických strán. Demokracia je veľkorysá, nechá sa skúšať, ale toto je už príliš. Nemyslím si, že OĽANO dokáže fungovať bez Matoviča. Ak by odstúpil po dohode, možno tam nejaká šanca je. Ak by ho odstavili, čo v zásade v tej jeho eseročke ani nie je možné, tak by to bol sebazničujúci zápas.

O pár týždňov bude tomu desať rokov, čo ste opustili poslanecký klub OĽANO. Ako s odstupom času vnímate tento krok? Ako sa podľa vás za ten čas hnutie zmenilo a čo vám na jeho smerovaní najviac prekáža?

Mne trvalo veľmi krátko, kým som pochopil, že to nie je cesta. OĽANO ako strana neprijímala členov, i keď Matovič pred voľbami hovoril, že to zmení. Nezmenil to, jemu to dlhodobo vyhovovalo. Ak máte v sebe aspoň trochu hrdosti a sebaúcty, nemôžete byť v spoločenstve, v ktorom nemáte právo voliť a byť volený. To už aj holubári v Domaniži si volia svoj výbor a nevyberá im ho pomazaný Igor. Viackrát som vtedy upozorňoval, že je to nesprávne, ak necháme v politickom systéme fungovať stranu, ktorá má štyroch členov. Nik si ma vtedy v zásade nevšímal.

Matovič útočil do Fica a to stačilo. Myslím si, že to, že náš štát nalial do Matovičovej eseročky viac ako 30 miliónov Eur, nás bude stáť ešte veľa. Igor Matovič je mimoriadne zručný demagóg a za tie peniaze si hlasy do politiky pokojne priamo, či nepriamo nakúpi. Teda myslím si, že sa v slovenskej politike s Igorom Matovičom budeme trápiť ešte dlho. Zaujímavé je, koľko „nezávislých“ osobností to pokorenie drží a drží a ešte splietajú niečo o tom, akí sú nezávislí. Svojim spôsobom sú nezávislí – od nich nezávisí nič.

Za vaším odchodom z OĽANO stáli nezhody s Igorom Matovičom. Ktorý jeho krok však najviac zavážil?

Nedodržanie dohody, že po voľbách sa OĽANO bude politologicky normalizovať a prijímať členov a tri dni strávené s nim v karavane.

Čo sa tam udialo či povedalo?

Existujú na to rôzne štúdie, ktoré hovoria, že v malom uzavretom priestore auta sa rýchlejšie odhaľuje osobnosť, najmä pri nejakých stresových skutočnostiach. Mne tri dni v malom uzavretom prostredí karavanu bohato stačili na to, aby som poznal osobnostný profil I. Matoviča.

Igor Matovič stihol byť medzitým premiérom, v súčasnosti je ministrom financií. V prieskumoch dôveryhodnosti politikov mu však patrí posledná priečka. Kritizujú ho za polarizovanie spoločnosti a výpady na adresu partnerov v koalícii i na prezidentku Čaputovú. Zmenil sa podľa vás?

Zmenil sa k horšiemu. To, čo ho mení, je progresívne – napredujúce. Sú to však hodnotenia, ktoré presahujú moju kvalifikáciu – je to na odborný posudok.

Pôsobili ste v hnutí OĽANO aj v KDH. Zazneli názory, že ste sa v KDH s kritikou umiernili. Vnímate, že pôsobenie v KDH vás zmenilo?

Venoval som hnutiu KDH štyri roky môjho života. Tak, ako som sľúbil, pracoval som 7(dní)/24(hodín). Keď niečo robím, robím to poriadne. Kus práce sa urobilo, z mimoparlamentnej pozície sme výrazne uspeli v župných, komunálnych voľbách a aj v eurovoľbách. Záver tesne nevyšiel.

Len asi naozaj nemám kvalifikáciu byť konzervatívcom, či kresťanským demokratom slovenského strihu. Som málo pokrytecký, málo farizejský, málo lenivý, málo tárajúci. Mám málo detí a málo manželiek. Žiadne frajerky, žiadne škandály. Niečo som v živote urobil, nielen o tom táral. Všetkého málo. Pôsobenie v KDH ma zmenilo. Zbavilo ma niektorých ilúzií. Hlboké sklamanie. Ľudsky som sklamaný, to mi je ľúto.

Vo voľbe o kreslo predsedu KDH vás porazil Milan Majerský. Nebrali ste to ako podraz od vašich spolustraníkov?

Na druhý deň po voľbách 2020 som sa vzdal funkcie predsedu KDH. Vo voľbách 2020 v zásade tesne prešla do parlamentu strana bývalého prezidenta, či zavedená parlamentná strana SaS, teda politické strany, ktoré mali okrem množstva silných osobností aj trojnásobné volebné rozpočty oproti KDH. KDH tesne neprešlo. Zmietla nás OĽANO vlna. Nikto už neanalyzoval okolnosti, bolo treba nájsť vinníka a tým som bol predsa ja. Aké jednoduché. Ja som na predsedu KDH už nekandidoval, kandidoval som za podpredsedu a poviem úprimne, ľudsky ma až zarazilo konanie niektorých mojich bývalých straníckych kolegov.

Po voľbách to bolo ťažké nielen kvôli volebnému neúspechu, ale aj pre mňa osobne, nakoľko nám korona úplne zastavila podnikanie. Ľudsky mi je ľúto, že niektorí moji bývalí stranícki kolegovia, ako by povedala žijúca legenda slovenskej politiky Ján Slota, ktorý je živým dôkazom toho, aká je u nás politika nechutná: „...že moji bratia a sestry v Kristu“ sa ma po tom všetkom, čo sa v KDH za tie štyri roky, čo som bol predsedom KDH urobilo a dosiahlo, v tých pre mňa osobne ťažkých časoch, plní kresťanského pochopenia ani neopýtali ako sa mám, ale naopak intenzívne pracovali na tom, aby ma za podpredsedu nezvolili. Áno, cítil som rozčarovanie z konkrétnych ľudí. Ľudsky ma to veľmi sklamalo, ale už je to minulosť.

S ktorým politickým subjektom absolútne vylučujete spoluprácu?

Ja som teraz politicky veľmi maličký, aby som tu robil veľkoúste vyhlásenia s kým áno a s kým nie. Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že skôr bude tráva modrá, ako by som spolupracoval s niekým, kto si svoju agendu postavil na nenávisti (fašisti) alebo závisti (komunisti).

Čo vás presvedčilo na spoluprácu s Tomášom Druckerom, bývalým nominantom strany Smer-SD, voči ktorej politike sa už roky vyhraňujete?

Princíp generálnej viny u mňa nefunguje. T. Drucker nebol členom Smeru. R. Fico vedel, že musí dať priestor aj ľuďom, ktorí aj niečomu rozumejú a vedia riadiť procesy. Nemôžete dať do exekutívy príliš veľa Kolesíkov a Blahov.  V tej vláde, v ktorej bol Drucker, bol aj I. Korčok a M. Kolíková. Rovnako aj dnes, množstvo kvalitných ľudí robí pre Matoviča a Kollára. Aj Michelangelo maľoval pre pápežov, ktorí teda neboli vzormi počestnosti. Na tých pápežov si už nik ani nespomenie, ale Michelangelove maľby obdivujeme doteraz. Možno to vyznie cynicky, či pragmaticky, ale určitú mieru pragmatizmu som nastavený akceptovať. Druckera hodnoťte podľa toho, čo z toho, čo mohol vykonať, ako veľa dobrého urobil. A tam to vychádza dobre.

Aký je váš recept na riešenie súčasnej energetickej krízy? A ako podľa vás reagovala slovenská vláda?

V zásade nereagovali  nijako. Sme súčasťou európskeho hospodárskeho celku, sú nejaké megatrendy, ale stále sa niečo dá robiť. Lebo však načo potom máme vládu?

Vláda nie je na to, aby rozdávala energie zadarmo, ale má kontrolné a regulačné možnosti. V kríze sa niekomu dobre darí a na kríze zarába a sú subjekty, ktoré s tým nemajú žiadny morálny rozpor. Aj od toho je tu vláda, aby to nedovolila. Naša vláda však rieši videjká.

Odprezentovali na tlačovke, že vybavili regulovanú cenu pre domácnosti a tá rozprávka sa pomaly rúca. Zabudli na tej tlačovke povedať, že tá dohoda je podmienená spustením nového bloku v atómovke do konca roka 2020 a to sa asi nestihne. Stihla sa tlačovka.

Chystáte sa kandidovať v komunálnych voľbách alebo sa sústredíte už len na parlamentné?

V komunálnych a ani v regionálnych voľbách nekandidujem. Ak sa zásadne nič nezmení, plánujem kandidovať v parlamentných voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok