Frešo volá kvôli Čentéšovi po rýchlej dohode na prezidentskom kandidátovi

TASR
6.1.2013 15:13

Skutočne poctivá odpoveď na kauzu nevymenovania zvoleného Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora je rýchle zjednotenie opozičných strán SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd a SaS okolo spoločného prezidentského kandidáta pre voľby v roku 2014. Myslí si to predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Frešo volá kvôli Čentéšovi po rýchlej dohode na prezidentskom kandidátovi
SITA

Všetky ostatné gestá sú podľa neho "prázdne, falošné a dokonca trápne", ak ich strany nepodporia poriadnou alternatívou, za ktorú sa ľudia môžu postaviť vo voľbách. "Poriadnym reprezentantom normálnych, demokratických hodnôt. Skrátka budúcim prezidentom, na ktorého budú Slováci konečne hrdí," napísal na svojom profile na sociálnej sieti Facebook Frešo.

Prezident SR Ivan Gašparovič sa rozhodol nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Túto možnosť mu dáva výklad Ústavného súdu (ÚS) SR s tým, že dôvody nesmú by svojvoľné. Gašparovič na vysvetlenie svojho rozhodnutia uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou.
Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou. Opozícii sa prezidentove dôvody zdajú svojvoľné. O ďalšom postupe má Ľudová platforma KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd hovoriť na pondelkovom rokovaní (7.1.). Následne by sa trojica strán mala stretnúť aj s SaS.

Liberáli chcú iniciovať podanie obžaloby na prezidenta SR za úmyselné porušenie ústavy, ktorého sa mala hlava štátu dopustiť nevymenovaním Čentéša. Na to, aby sa návrh dostal do parlamentu treba 30 poslaneckých podpisov, SaS potrebuje podporu partnerov. Tí sa budú návrhom zaoberať v najbližších dňoch. Podpredseda KDH Pavol Abrhan je pripravený návrh na podanie obžaloby podporiť, presadzovať ho bude aj na pondelkovom straníckom predsedníctve. Podľa Ústavy SR možno prezidenta SR stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby rozhoduje Národná rada (NR) SR trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva NR SR na ÚS SR, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie ÚS znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať. Ak by sa návrh na obžalobu do pléna dostal, opozičná zostava nemá dosť poslancov na to, aby ho pri hlasovaní presadila. Bez poslancov Smeru-SD to preto nepôjde.

Predseda vlády a súčasne šéf Smeru-SD Robert Fico okomentoval ešte vo štvrtok (3.1.) zámer SaS a správanie opozície slovami: "Je pekný český seriál Cirkus Humberto" a "farizejstvo non plus ultra". Premiér odmieta rešpektovať to, čo predvádzajú opoziční lídri. Vrátil sa aj k voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Podľa neho sú opoziční lídri pre získanie tohto postu schopní urobiť čokoľvek.
"Asi príde čas, keď začnem hovoriť o voľbe NKÚ, a budete veľmi prekvapení. Asi príde čas, keď začnem rozprávať, ako sa správajú jednotliví lídri opozičných strán. Čo sú schopní urobiť, po kolenách po koberci prísť a prosiť, robiť kšefty, všetko na svete, len nech majú svojho šéfa NKÚ. Možno že takýto stav príde, je to otázka mojej trpezlivosti a korektnosti voči politickým partnerom," povedal novinárom vo štvrtok (3.1.) Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok