Česko zaviedlo kontroly na hraniciach so Slovenskom, dôvodom je cvičenie Morava

TA3 TASR
23.8.2022 10:35

Česká republika na slovenských hraniciach začala v utorok ráno cvičenie, ktoré má preveriť výkonnosť bezpečnostných zložiek. Na hraničných priechodoch sú preto dočasne zavedené kontroly. Informuje o tom spravodajkyňa v Prahe na základe oznámenia Polície ČR.

Česko zaviedlo kontroly na hraniciach so Slovenskom, dôvodom je cvičenie Morava
Twitter/Ministerstvo vnitra

"Začalo sa cvičenie Morava. Polícia, armáda a colná správa cvičia fiktívnu situáciu, keď vláda z dôvodu nelegálnej migrácie nariadila zatvoriť hranice so Slovenskom," napísala na sociálnej sieti Twitter česká polícia.

Podobné cvičenia sa podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana konajú pravidelne. "Je potrebné pripravovať sa na to, ak by nastala mimoriadna situácia," povedal na tlačovom brífingu Rakušan. Počty zadržaných migrantov za posledné dva mesiace prevýšili podľa českej polície migračnú krízu z roku 2015. Je potrebné minimalizovať negatívne dopady migrácie, ktoré by mohli mať vplyv na život českých občanov, uviedol český minister.

"V rámci opatrení na hranici so Slovenskom (česká) polícia robí kontroly na miestach bývalých priechodov aj vo vlakoch. Denne zaisťuje okolo stovky nelegálnych migrantov, s ktorými robí ďalšie úkony," povedal policajný prezident Martin Vondrášek s tým, že aktuálne sa v Česku vedie trestné konanie s 55 prevádzačmi.

Podľa policajného prezidenta sú utečenci zo Sýrie, Afganistanu či Turecka na území Českej republiky nelegálne, na rozdiel od utečencov z Ukrajiny. Preto sa podľa neho musia tieto utečenecké vlny oddeliť. "Sme 8. najbezpečnejšia krajina na svete a robíme všetko pre to, aby to tak zostalo. Pred nelegálnou migráciou nebudeme zatvárať oči," dodala česká polícia na Twitteri.

Cvičenie je naplánované na 48 hodín a okrem polície sa doň zapojí aj armáda a colná správa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok