Najlepším minuloročným filmom podľa amerických kritikov je Hanekeho Láska

TASR
6.1.2013 11:32

Za najlepší film roka 2012 vybrala v sobotu americká Národná spoločnosť filmových kritikov (NSFC) snímku Amour (Láska) rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho, ktorý získal cenu za najlepšiu réžiu.

Najlepším minuloročným filmom podľa amerických kritikov je Hanekeho Láska
SITA

Film, odohrávajúci sa takmer výlučne vo francúzskom byte, zobrazuje starý manželský pár v podaní Emmanuelle Riva a Jeana Louisa Trintignanta, ktorý sa prispôsobuje obmedzeniam prinášaným vekom. Ich lásku preverí mozgová porážka, ktorú utrpí žena. Francúzsky hovorený film vykresľuje nekompromisne postupné zhoršovanie jej zdravotného stavu a koniec života. Hlavnú predstaviteľku filmu Láska, Emmanuelle Riva, zvolili kritici za najlepšiu herečku.

Predstaviteľ Abrahama Lincolna v Spielbergovom filme Lincoln o 16. americkom prezidentovi, Daniel Day-Lewis si odniesol domov cenu pre najlepšieho herca. Dramatik Tony Kusher získal cenu za najlepší scenár k filmu Lincoln. Amy Adams ocenili ako najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe za film The Master (Majster) a Matthewa McConaugheyho ako herca vo vedľajšej úlohe za komédie Magic Mike (Beh nohavíc) a Bernie. Cenu za najlepší dokument udelili filmoví kritici snímke The Gatekeepers o operáciách izraelskej bezpečnostnej agentúry Šin Bet režiséra Drora Moreha. Za najlepšiu kameru ocenili Mihaia Malaimaireho za film Majster. Film režiséra Paula Thomasa Andersona, voľne založený na scientológii, skončil v kategórii najlepší film druhý za Láskou. Jeho diváci sa delia do dvoch skupín, prvú zanecháva chladnú, druhá ho obhajuje pred kritikmi.

Skupina 60 prominentných filmových kritikov z celých USA sa stretla v Lincolnovom centre v New Yorku, kde vyberala to najlepšie z minuloročnej filmovej produkcie. Od svojho založenia v roku 1966 sa NSFC iba zriedkavo "trafila" do najlepšieho filmu roka, ktorý získa Oscara. Iba päťkrát v 46-ročnej histórii NSFC získal film, ktorý zvolila, Oscara za najlepší film.

Prehľad víťazov cien NSFC 2013:

Najlepší film: Láska
Najlepšia réžia: Michael Haneke, Láska
Najlepšia herečka: Emmanuelle Riva, Láska
Najlepší herec: Daniel Day-Lewis, Lincoln
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Amy Adams, Majster
Najlepší herec vo vedlajšej úlohe: Matthew McConaughey, Bez nohavíc
Najlepší dokument: The Gatekeepers
Najlepší scenár: Lincoln
Najlepšia kamera: Majster
Najlepší experimentálny film: This Is Not a Film (Irán)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok