Súčasná politická situácia je dôsledok zlých rozhodnutí, hovorí herec František Kovár, podpísaný pod výzvou na odstúpenie Matoviča

TA3/NF
25.8.2022 00:00

Slovenskí herci vyzvali minulý týždeň šéfa OĽANO a ministra financií Igora Matoviča na odchod. Text výzvy spísali herec Richard Stanke spolu s Jánom Štrasserom a do stredy popoludnia sa pod ňu podpísalo takmer 80 známych tvárí. Medzi nimi aj divadelný a filmový herec František Kovár. Čo ho viedlo k podpísaniu sa pod výzvu? Ako vníma súčasnú politickú situáciu? Viac sa dozviete v rozhovore pre ta3.

Súčasná politická situácia je dôsledok zlých rozhodnutí, hovorí herec František Kovár, podpísaný pod výzvou na odstúpenie Matoviča
TASR/Jakub Kotian

Pod výzvu sa podpísalo veľa známych tvári a umelcov z rôznych odvetví. Čo vás viedlo k tomu, dať tejto výzve aj svoj hlas?

Je to apel, ako dať najavo nespokojnosť, keď sa riešenia uberajú liknavo a pasívne.

Ako vnímate súčasnú politickú situáciu a koaličnú krízu?

Ako dôsledky zlých, spoločných rozhodnutí a ťažkopádnej reakcie na nevyriešené terajšie aj minulé problémy. Zdravotníctvo, školstvo, veda a tak ďalej.

V minulosti sa vyskytlo mnoho politicky napätých situácií, keď sa umelci nebáli postaviť na pódium a verejne vyjadriť svoj nesúhlas s vládou. Ako si na to spomínate? Vnímate to ako nevyhnutnosť?

Je to v podstate aj dôsledok našej profesie, pretože my sme naučení analyzovať v rozličných situáciách konanie ľudí. U nás analýzy spočívajú v tom, že rozoberáme dramaturgicky situácie, ktoré nám vznikajú v jednotlivých hrách. Hľadáme cez naše postavy aj rozličné riešenia, takže v podstate, akoby sme boli zvyknutí na to, ako sa postaviť k rozličným situáciám konania ľudí. Pretože povaha človeka, tú opísali cez antiku, Shakespeara až po súčasných autorov. Preto aj v sebe máme nutkanie vyjadriť sa pri takýchto situáciách k tomu, čo sa deje.

František Kovár po štúdiu na VŠMU účinkoval v Divadle Andreja Bagara v Nitre a na bratislavskej Novej scéne. Bol spoluzakladateľom divadla Korzo ’90. Na doskách SND hral už ako študent. Od roku 1996 je členom umeleckého súboru Činohry SND. Pôsobil aj ako pedagóg na VŠMU. Stvárnil i množstvo filmových a seriálových postáv. Jeho hlas znie roky v dabingu, píše SND na svojom webe.

Do akej miery má politika miesto v umení? A akú úlohu v ňom zohráva?

Určite ako morálny apel na politikov a upozorňovanie na rozličné prešľapy politikov, keď si oni neuvedomujú tie prešľapy voči verejnosti. Politici sú ľudia, ktorí majú mať schopnosti viesť v rozličných situáciách krajinu, čo nie je ľahké, no tiež si musia uvedomiť svoje prešľapy aj svoju morálku, ktorá je taktiež nesmierne dôležitá.

Ako si myslíte, že Igor Matovič zareaguje na výzvu na jeho odstúpenie?

To záleží od spôsobu, do akej miery si uvedomuje svoju situáciu aj ako politik, aj ako občan.

Jeho odstúpením by sa malo "zaručiť," že sa extrémistické strany či Ficova vláda nevrátia k moci. Čo ak sa ale naplnia tie najhoršie obavy občanov? Čo by to znamenalo pre vás?

Osobne by som bol nesmierne sklamaný, ak by sa znovu vyrojilo veľa ďalších výkričníkov a otázok, ako to bude s nami ďalej.


Výzvu na odstúpenie Igora Matoviča pod názvom Veľký krok pre Slovensko inicioval herec Richard Stanke spolu so spisovateľom Jánom Štrasserom. Začína sa oslovením ministra financií a ďalej umelci vysvetľujú svoje rozhodnutie vytvorenia petície na jeho odstup.

"Rozdeľuje nás všeličo, no spája nás jedno. Ani my nechceme, aby na Slovensku opäť vládol Ficov Smer nebodaj s podporou fašistov a Slovensko sa opäť stalo mafiánskym štátom. Oceňujeme to, čo ste od volieb v roku 2020 pre návrat spravodlivosti a právneho štátu urobili, no teraz treba pre Slovensko a jeho občanov urobiť viac – treba priniesť obeť. Tou obeťou je Vaše odstúpenie z postu ministra vlády Slovenskej republiky. Vieme, že to nie je ľahké, ale veríme, že ste toho schopný. Keď 21. júla 1969 americký kozmonaut Neil Armstrong vstúpil ako prvý človek na povrch Mesiaca, predniesol pamätnú vetu: ‘ Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo‘ . Vážený pán Igor Matovič, po 53 rokoch nahraďte slovo ľudstvo slovom Slovensko a urobte ten krok!"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok