Sonda Voyager 1 je miliardy kilometrov od Zeme, o pár dní si pripomenieme jej významné desaťročné výročie

TA3 ČTK
23.8.2022 07:40

Americká sonda Voyager 1 dosiahla pri výskume vesmíru a najmä vzdialené oblasti Slnečnej sústavy rad prvenstvo, medzi ktoré patrí aj to, že 25. augusta 2012 opustila ako prvé človekom vyrobené teleso heliosféru.

Sonda Voyager 1 je miliardy kilometrov od Zeme, o pár dní si pripomenieme jej významné desaťročné výročie
twitter.com/pi_reports

Sonda, vypustená v septembri 1977, vtedy vstúpila do medzihviezdneho priestoru a zamierila za hranice našej sústavy. Dnes je Voyager 1 viac ako 23 miliárd kilometrov od Zeme a vďaka dostatočnej zásobe energie stále vysiela, podľa NASA by mali jeho antény dodávať informácie najmenej do roku 2025.

Spojené štáty vyslali pred 45 rokmi do vzdialených oblastí Slnečnej sústavy dve sondy – prvý z nich bol 20. augusta 1977 Voyager 2, o 16 dní neskôr potom nasledoval Voyager 1, ktorý putuje rýchlejšie (každá sonda navyše od Zeme letí iným smerom). Tomu trvalo rok a pol, kým sa dostala k najväčšej planéte sústavy Jupitera. Najviac sa k tomuto plynnému obru priblížila začiatkom marca 1979, vtedy bol Voyager 1 od Jupitera vzdialený iba 275.000 kilometrov - zhruba dve tretiny strednej vzdialenosti zo Zeme na Mesiac - a potom zamieril k Saturnu.

Voyager 1 cieľ svojej misie, preskúmanie dvoch najväčších planét, naplnil 13. novembra 1980, keď odoslal prvé zblízka zhotovené fotografie Saturnu. Sonda potom zamierila k okraju slnečnej sústavy a dodnes je v dobrom stave a rýchlosťou 17 kilometrov za sekundu stále zväčšuje svoju vzdialenosť od Slnka. Obe sondy veľkosti malého auta sú poháňané energiou z pomalého rozpadu plutónia. Obe majú dosť energie, aby dokázali vysielať vedecké údaje až do roku 2025. Aj potom poletí Mliečnou dráhou, hoci už mlčiacou.

Pre prípad, že by sa niekedy stretli s mimozemskou civilizáciou, nesú na palube pozlátenú 18-centimetrovú doštičku so záznamom zvukov a obrazov, ktoré charakterizujú život na Zemi v čase vypustenia. Prípadní mimozemšťania si tak budú môcť vypočuť pozdravy v 55 pozemských jazykoch alebo sa pohrúžiť do počúvania hudobných diel Wolfganga Amadea Mozarta či bluesmana Willieho Johnsona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok