Volko pre ta3: Konkurencia v Mníchove bola náročná. Bez tímu a fanúšikov by to nemalo zmysel

TA3/Adrián Potančok SB
22.8.2022 20:35

Slovenská atletika zaznamenala pred pár dňami veľký úspech. Šprintér Ján Volko obsadil na ME v atletike v Mníchove v behu na 100 metrov skvelé 4. miesto. Do finále na dvojnásobnej trati sa potom nedostal iba o jednu stotinu sekundy. Pociťuje však obrovskú vďačnosť a šťastie za to, že sa mu konečne podarilo uspieť napriek všetkým problémom, ktoré mal. Komu vďačí za tento skvelý výsledok a kde ho fanúšikovia uvidia v najbližšej dobe? Viac sa dozviete v rozhovore pre ta3.

Je to váš najcennejší výsledok v kariére? Prekonal aj víťazstvo na ME v hale v Glasgowe spred troch rokov?

Myslím si, že áno. Ďakujem pekne všetkým, ktorí fandili a povzbudzovali, aj celému tímu. Určite to je minimálne rovnaký úspech ako v Glasgowe, podľa mňa aj trošku viac, pretože je to na ME  vonku, a keď sa pozrieme, kto skončil za mnou a predo mnou, tá konkurencia bola naozaj úplne úžasná a náročná. Takže, asi to predbehlo aj Glasgow. 

Čo vám bezprostredne prebehlo hlavou, keď ste dobehli a uvideli ste váš výsledok? 

Hlavne radosť a obrovské šťastie a vďačnosť za to, že sa to podarilo. Hlavne po tých problémoch, ktoré sme mali tri roky po sebe - zranenia a rôzne patálie - takže fakt to bola čistá radosť a vďačnosť za to, že to vyšlo. 

Komu a čomu predovšetkým vďačíte za tento triumf?

Tým, že som veriaci človek, tak ďakujem Bohu za to, že sa to podarilo, ale, samozrejme, aj celému môjmu tímu, ktorý je obrovský. Keby som mal menovať všetkých, asi sme tu veľmi dlho. Nerád by som na niekoho zabudol, ale v podstate určite všetci, ktorí sa na tom podieľali, či už z tímu alebo rodiny, takisto aj fanúšikovia, ktorí ma hnali dopredu, posielali mi energiu a modlili sa za mňa. Tým všetkým patrí vďaka. Bez všetkých týchto ľudí by som tam jednak ani nemohol byť, a ani by nemalo zmysel, aby som to robil.

Tieto majstrovstvá boli zrejme vrcholom vašej sezóny. Ale prezraďte, kde vás ešte diváci uvidia?

Verím, že sa ešte predstavím na Slovenskej atletickej lige, prípadne na nejakých zopár zahraničných mítingoch. Bude treba ešte využiť tú formu, ak nejaká zostala, na to, aby som získal čo najviac bodov do rankingu a aby sme budúci rok mali kľudnejší. 

Hovoríte, že vaším vzorom je juhoafrický šprintér Wayde van Niekerk. V čom vás najviac inšpiroval?

Je to veľmi príjemný človek, mal som s ním možnosť bežať. Naozaj, aj osobnostne sme si asi celkom sadli, chvíľku sme sa aj rozprávali. Dokázal úžasné veci. Tá voľba je celkom jasná. Hoci sa mu už nedarilo tak, ako predtým, keďže bol zranený, no teraz sa po dlhšej dobe dostal do finále na MS. Je to skvelé a teším sa z toho. Je to naozaj veľmi dobrý človek.

Zo súčasnej absolútnej špičky máte niekoho, kto vás inšpiruje? Alebo kto je pre vás úžasný?

Tak ťažko povedať, či by som si povedal, že úplne úžasný. Ale mám tam kamarátov, napríklad Marcell Jacobs či Filippo Tortu, viacerí z nich sú šprintéri, s ktorými sa poznáme už dlhšiu dobu. Vždy sa teším, keď s nimi môžem pretekať a myslím si, že je to asi aj vzájomné. O to viac ma to teší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok