Z ukrajinských prístavov vyplávali štyri nákladné lode s obilím

TA3 TASR
21.8.2022 12:01

Turecko v nedeľu oznámilo, že z prístavov Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny vyplávali ďalšie štyri lode s obilím, informovala britská spravodajská televízia Sky News.

Z ukrajinských prístavov vyplávali štyri nákladné lode s obilím
TASR/AP

Turecké ministerstvo v statuse zverejnenom v aplikácii Twitter spresnilo, že ukrajinský prístav Čornomorsk opustili v nedeľu dve lode a ďalšie dve vyplávali z prístavov Odesa a Pivdennyj. Počet lodí, ktoré opustili ukrajinské čiernomorské prístavy od začiatku ruskej invázie, sa tak zvýšil na 31, konštatovala televízia Sky News.

Turecké ministerstvo súčasne dodalo, že v nedeľu sa v Turecku inšpekcii podrobí jedna loď, ktorá priplávala z Ukrajiny, a päť lodí smerujúcich do tejto krajiny.

Lode opúšťajúce Ukrajinu kontrolujú úradníci z Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN, aby sa uistili, že vezú len obilie, hnojivo alebo potraviny, a nie iné komodity. Plavidlá smerujúce na Ukrajinu sa kontrolujú tiež, aby sa zabezpečilo, že nevezú zbrane, vysvetlila nedávno agentúra AFP.

Dohoda o odblokovaní čiernomorských prístavov bola dosiahnutá 22. júla v Istanbule. Dokument, podpísaný separátne Ruskom a Ukrajinou s Tureckom a OSN, predpokladá zriadenie koordinačného centra v Istanbule, ktoré dohliada na vývoz obilia z ukrajinských prístavov.

Vývoz obilia z Ukrajiny sa po vypuknutí vojny zastavil, pretože jej čiernomorské prístavy - dôležitá trasa pre prepravu - boli zablokované. Táto situácia viedla k zvýšeniu svetových cien potravín a vyvolalo obavy z ich nedostatku v Afrike a na Blízkom východe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok