Okupáciu v roku 1968 a inváziu na Ukrajinu spája snaha umlčať hlas slobody, povedala Remišová

TA3 TASR
20.8.2022 19:19

Invázia okupačných vojsk v auguste 1968 mala umlčať stále silnejší hlas slobody. V rámci pripomenutia si výročia okupácie Československa to povedala podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Zároveň upozornila, že túžba po slobode sa nedá udusiť.

V. Remišová: Protiinflačný balíček na vládu asi nebude predložený
TASR - Michal Svítok

"Nedokážu to ani tanky, ani po zuby ozbrojení vojaci. Skôr či neskôr sa skončí každá okupácia," uviedla Remišová, ktorá nachádza paralelu medzi udalosťami pred viac ako polstoročím a súčasným dianím na Ukrajine. "Moskva chce opäť diktovať inému slobodnému a zvrchovanému národu, čo môže a čo nie, a svoj diktát si neváha vynucovať vojenskou silou, vyhrážaním sa jadrovými zbraňami a krvou tisícok nevinných obetí. Tak to bolo v roku 1968, takto isto je to dnes. Nikdy na to nezabúdajme," zdôraznila.

Podpredseda Zahraničného výboru Národnej rady SR Peter Osuský pripomenul, že okupácia vojsk priniesla pre Československo ďalšiu emigračnú vlnu a odliv mozgov. "Pre tých, ktorých komunistická totalita 'normalizovala', aj zničené plány a nádeje," dodal.

Upozornil, že dedičstvo komunizmu stále "straší v hlavách tých, ktorí ho síce zažili, no ktorých demokracia nikdy neoslovovala, a tiež tých, ktorí ho nezažili a majú o ňom z pochybných zdrojov nadobudnuté ilúzie". I preto je presvedčený o dôležitosti pripomínania si minulosti, najmä moderných dejín, ktoré by sa v rámci výučby dejepisu v školách nemali končiť s koncom druhej svetovej vojny.

V nedeľu 21. augusta uplynie 54 rokov od okamihu, keď vojská Sovietskeho zväzu, Poľska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky a Bulharska obsadili Československú socialistickú republiku. Invázia bola najväčšou ozbrojenou akciou v Európe od konca druhej svetovej vojny. Začala sa v noci z 20. na 21. augusta 1968. Počet obetí spojených s vpádom a prítomnosťou sovietskych vojsk sa odhaduje na viac ako 400.

Okupácia a následný pobyt sovietskych vojsk zmrazili akékoľvek nádeje reformovať komunistický systém v ČSSR. Postupný odchod sovietskych vojsk sa uskutočnil až po novembri 1989. Posledný vojenský transport z územia bývalého Československa vypravili 19. júna 1991. Poslanci NR SR 3. novembra 2020 rozhodli, že do zoznamu pamätných dní pribudne 21. august ako Deň obetí okupácie Česko-Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok