Piloti lietadla zaspali v kokpite a minuli pristávaciu dráhu. Prípad vyšetrujú

TA3 TASR
20.8.2022 13:02

Letecká spoločnosť Ethiopian Airlines v sobotu oznámila, že dočasne postavila mimo službu dvoch pilotom, ktorí počas letu zo sudánskej metropoly Chartúm do Addis Abeby minuli pristávaciu dráhu. Informuje o tom agentúra AFP.

Piloti lietadla zaspali v kokpite a minuli pristávaciu dráhu. Prípad vyšetrujú
Twitter/BusinessDaily

Incident sa odohral v pondelok. Obaja piloti údajne počas letu zaspali a zobudil ich výstražný zvuk po vypnutí autopilota. Lietadlo však minulo pristávaciu dráhu na medzinárodnom letisku Bole v Addis Abebe a asi 25 minút ned ním krúžilo, kým sa mu podarilo bezpečne pristáť, píše portál na sledovanie letov FlightAware a stránka Aviation Herald.

"Posádke bol pozastavený výkon pracovnej činnosti," uviedli aerolínie vo vyhlásení. Prípad vyšetrujú a podľa výsledkov "prijmú potrebné nápravné opatrenia".

Letecká spoločnosť uviedla, že kontrola letovej prevádzky na krátky čas stratila s posádkou spojenie, no pred pristátím sa ho podarilo nadviazať. Informáciu o spánku pilotov však výslovne nepotvrdila. 

Britský letecký analytik Alex Macheras incident označil za "mimoriadne znepokojujúci" a ako pravdepodobnú príčinu uviedol únavu posádky.

V marci 2019 sa lietadlo Boeing 737 MAX spoločnosti Ethiopian Airlines zrútilo šesť minút po štarte z letiska v Addis Abebe. Nehodu neprežil nikto zo 157 osôb na palube.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok