Španielsky kráľ oslavuje 75. narodeniny. Trápi ho vysoká nezamestnanosť mladých

TASR
5.1.2013 18:59

Španielsky kráľ Juan Carlos I., ktorý dnes oslavuje 75. narodeniny, vyjadril v rozhovore pre španielsku televíziu znepokojenie nad vysokou nezamestnanosťou mladých ľudí a vyzval Španielov, aby držali spolu v boji s ekonomickou krízou.

Španielsky kráľ oslavuje 75. narodeniny. Trápi ho vysoká nezamestnanosť mladých
SITA

Kráľ Juan Carlos vládne už 37 rokov - od smrti fašistického diktátora Francisca Franca.
Španieli si vážili svojho kráľa, ale vlani o časť svojej popularity prišiel, keď sa v čase hlbokej hospodárskej krízy v Španielsku vydal do africkej Botswany na lov slonov.  V rozhovore, ktorý televízia odvysielala v piatok večer, sa kráľ o svojej africkej ceste ani o svojom zaťovi, vyšetrovanom pre spreneveru, nezmienil. Hovoril o svojej bolesti z 25-percentnej nezamestnanosti v Španielsku. "Nedostatok práce znamená, že milióny rodín nemôžu žiť dôstojne a že mladí ľudia opúšťajú Španielsko, aby si našli prácu v zahraničí a to nás, a mňa predovšetkým, bolí," povedal kráľ. Vyše polovice mladých ľudí v Španielsku je nezamestnaných.

Keď stredopravá vláda zaviedla vlani v lete prísne sporiace opatrenia, kráľovská rodina si znížila príjmy. Avšak kráľov lovecký výlet do Afriky v apríli, ktorý vyšiel najavo, keď utrpel zranenie, Španielov pohoršil.
Prieskum, ktorý tento týždeň zverejnili noviny El Mundo, ukázal, že iba 50 percent občanov považuje kráľovu vládu za "veľmi dobrú" alebo "dobrú", čo je o 26 percent menej ako pred rokom. Kráľ vyjadril v rozhovore obavy aj na "separatistickou politikou". Katalánsky vodca Artus Mas vedie separatické hnutie a vyzval na referendum o nezávislosti Katalánska.

"V tomto čase to nie je pre Španielsko dobré... Krajina potrebuje jednotu, aby sme sa všetci posunuli k budúcnosti spoločne," povedal kráľ. Španielske médiá informovali o dedine v Katalánsku, ktorá sa minulý týždeň rozhodla odstrániť kráľovo meno z názvu ulice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok