Celá Európa sa spamätáva z premenlivého počasia, u našich susedov padol teplotný rekord

TA3 ČTK
19.8.2022 23:44

Európa sa dnes spamätávala z tragicky búrlivého štvrtka, kedy kvôli búrkam a silnému vetru zomrelo najmenej 13 ľudí. Niektoré krajiny rozmary počasia však stále trápia. Varovanie pred búrkami aj dnes platilo na juhu Nemecka, naopak na Korzike, kde vo štvrtok zahynulo päť osôb, už bolo zrušené.

Búrka búrky blesk 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Na mnohých európskych riekach, vrátane veľtokov ako Rýn a Dunaj, kvôli suchu naopak komplikuje lodnú dopravu stále extrémne nízka hladina vody. V Maďarsku dnes padol absolútny teplotný rekord, keď ortuť teplomera v meste Baja na juhu krajiny vyšplhala na 39,6 stupňa Celzia, oznámila podľa agentúry MTI národná meteorologická služba OMSZ.

V Maďarsku bol dnes okrem absolútneho rekordu vytvorený aj nový rekord pre hlavné mesto Budapešť. V metropole na Dunaji namerali 38,2 stupňa v obvode Újpest na severe mesta. Aj v Maďarsku sa však má v najbližších hodinách ochladiť s príchodom studeného frontu, ktorý budú sprevádzať búrky, prehánky a nárazový vietor od západu.

Pre juh Bavorska a časti juhozápadnej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko vydala nemecká meteorologická služba varovanie pred následkami extrémneho trvalého dažďa. V podhorí Álp platí do sobotňajšieho rána varovanie pred extrémne výdatným vytrvalým dažďom s až 140 litrami zrážok na meter štvorcový. V rozsiahlych častiach Bavorska aj v najkrajnejšom juhozápade Bádenska-Württemberska je podľa DWD možných 50 až 80 litrov na meter štvorcový. Dôsledkom môžu byť zaplavené pivnice a ulice, rozvodnené potoky a rieky aj pôdne zosuvy. Obyvatelia boli vyzvaní, aby zavreli okná a dvere.

Po týždňoch sucha a miestami závažných lesných požiarov predpovedala DWD aj na dnešok miestami silnej búrky so silným dažďom na východe a severovýchode Nemecka. Miestami sú dokonca možné aj krúpy, ešte dnes majú od západu prísť ďalšie búrkové mraky.

Nemecko naďalej sleduje stále klesajúcu hladinu Rýna. Tá už je tak nízko, že niektoré lode nemôžu po rieke plávať ani prázdne, hoci dlho očakávaný dážď podľa agentúry AP začal prinášať úľavu na problematických miestach jednej z hlavných nemeckých obchodných ciest.

Najnižšia úroveň Dunaja za posledných 100 rokov

V Srbsku najhoršie sucho za niekoľko rokov spôsobilo pokles hladiny Dunaja na jednu z najnižších úrovní za posledných takmer 100 rokov. Nad hladinou sa tak objavili trosky viac ako dvoch desiatok nemeckých vojnových lodí potopených počas 2. svetovej vojny blízko riečneho prístavu Prahovo. Na mnohých z týchto plavidiel sú stále tony munície a výbušnín, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre lodnú dopravu.

V Rakúsku, kde búrky vo štvrtok vo veľkom vyvracali stromy a zabili tak päť ľudí, boli aj dnes na juhu krajiny prerušené niektoré železničné spojenia. Vo štvrtok bola železničná doprava v oblasti úplne ochromená kvôli prerušeniu dodávok prúdu. Len v Štajersku bolo poškodených 2000 trafostaníc a desaťtisíce domácností boli bez prúdu. Odstraňovanie následkov búrky môže trvať dni, ak nie aj týždne, povedal televízii ORF hovorca spoločnosti Energie Steiermark.

Dnes večer sa pri búrkach vyskytli záplavy na západe Rakúska. V spolkovej krajine Vorarlbersko sa ocitli pod vodou cesty v blízkosti mesta Bregenz pri Bodamskom jazere. Televízia ORF informovala, že už v noci na dnešok hasiči v regióne častejšie vyrážali okrem iného kvôli zaplaveným pivniciam. Zasiahnuté boli aj niektoré vlakové spoje.

Na severe Talianska av častiach stredného Talianska v búrkach s vetrom s rýchlosťou vyše 100 kilometrov za hodinu utrpelo niekoľko ľudí zranení. "Bohužiaľ to ešte nie je za nami," povedal denníku La Stampa šéf talianskej civilnej ochrany Luigi D'Angelo. Dôvodom prudkých prietrží mračien je studený vzduch zo severnej Európy, ktorý sa v Stredomorí stretáva s teplým vzduchom, vysvetlil v denníku Corriere della Sera klimatológ Antonio Navarra.

Podľa agentúry DPA v Taliansku na severe a v stredných častiach sú oblasti postihnuté búrkami a silný dažďom, na juhu Apeninského polostrova a na talianskych ostrovoch naďalej zúria početné požiare lesov a vegetácie.

Vo východošpanielskej provincii Valencia stále nie je pod kontrolou jeden z tohtoročných najrozsiahlejších požiarov v Španielsku. Piaty deň bolo v boji proti nemu nasadených 35 lietadiel, uviedli dnes úrady. Požiar už spálil viac ako 19 000 hektárov lesného porastu. Dážď vo štvrtok vyvolal nádej, že sa plamene podarí dostať pod kontrolu, ale silný vietor urobil oheň "veľmi agresívnym", uviedla valencijská regionálna vláda.

Do začiatku augusta sa v Španielsku rozhorelo 43 veľkých lesných požiarov, teda zhruba štyrikrát viac ako je priemer predchádzajúcich rokov. V susednom Portugalsku dnes vyhlásila trojdňový stav núdze s platnosťou od nedele. Aj Portugalsko čelí suchu a požiarom a opatrenia vlády má úradom zabezpečiť zvláštne dočasné právomoci, ako napríklad vyhlásiť zákaz vstupu do zalesnených oblastí. Meteorológovia predpovedajú, že od nedele sa môžu teploty v portugalskom vnútrozemí šplhať až nad 40 stupňov, a krajina sa tak pripravuje na tretiu vlnu horúčav tohto leta.

Portugalský minister vnútra José Luís Carneiro povedal, že ozbrojené sily v horúcich dňoch zaistia mimoriadne lesné hliadky. Úrad civilnej ochrany dostane podľa ministra dodatočné financie, aby mohol zapojiť ďalších 500 hasičov.

Vo Francúzsku dnes meteorológovia odvolali varovanie pred prudkými búrkami na ostrove Korzika, kde sa ešte vo štvrtok prehnal vietor o sile hurikánu sprevádzaný dažďom; živel si vyžiadal päť ľudských životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok