Ceny zemného plynu v Európe zaznamenali nový rekord, pohybujú sa okolo 240 eur za megawatthodinu

TA3 TASR
19.8.2022 20:17

Ceny zemného plynu v Európe pokračovali v raste aj v piatok a druhý deň po sebe uzavreli obchodovanie na novom rekordnom maxime. Na konci týždňa ich podporilo oznámenie Gazpromu, že na tri dni úplne zastaví dodávky cez plynovod Nord Stream 1.

Ukrajina kritizovala rozhodnutie Kanady vrátiť turbínu pre plynovod Severný prúd
TASR/AP

Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v septembri na burze v Amsterdame v piatok uzavrel na 244,55 eura za megawatthodinu. Cena referenčného kontraktu s dodávkou v najbližšom mesiaci sa už vo štvrtok dostala na nový rekord a prekonala úroveň zo začiatku marca, keď prudko vzrástla po ruskom útoku na Ukrajinu.

Európske ceny plynu zaznamenali piaty týždeň rastu po sebe, čo je ich najdlhšia takáto séria od polovice decembra. Po oznámení Gazpromu, že od 31. augusta do 2. septembra pre opravu turbíny úplne odstaví plynovod Nord Stream 1, európsky referenčný kontrakt na plyn vyskočil až o 9 %.

Energetická kríza v Európe sa zhoršuje a čoraz viac sa zvyšujú obavy, že stiahne ekonomiku regiónu do recesie. Situáciu na trhu v posledných týždňoch ešte zhoršilo extrémne teplo a sucho, ktoré narušilo riečnu dopravu a obmedzilo produkciu vodných elektrární.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok