Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z prípravy provokácie v Záporožskej jadrovej elektrárni

TA3 ČTK
18.8.2022 22:28

Moskva dnes obvinila Kyjev, že chce v piatok podniknúť rozsiahlu provokáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá by mohla vyvolať jadrovú haváriu. S obvinením prišiel onedlho potom aj Kyjev, podľa ktorého provokáciu na piatok v jadrovom zariadení pripravuje naopak Rusko. Ukrajinský hydrometeorologický ústav medzitým vypracoval model šírenia rádioaktívnych látok v prípade havárie.

Newsweek
TASR/AP

Rusko a Ukrajina sa v posledných dňoch opakovane vzájomne obviňovali z ostreľovania bezprostredného okolia tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, ktorú od marca okupujú ruskí vojaci. Podľa dnešného oznámenia ruského ministerstva obrany ukrajinskej ozbrojenej sily rozsiahlu provokáciu plánujú podniknúť počas piatkovej návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na Ukrajine.

Moskva tvrdí, že prípadná havária by mohla spôsobiť, že rádioaktívne látky zasiahnu aj Poľsko, Nemecko a Slovensko, informovala agentúra Reuters. Obvinenie ale nemôže overiť. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vyhlásil, že ukrajinské delostrelectvo sa z pozícií v meste Nikopol chystá v piatok ostreľovať elektráreň, aby následne Kyjev mohol z katastrofy obviniť ruské ozbrojené sily, uviedol denník Kommersant. Konašenkov okrem toho tvrdí, že Rusko pri elektrárni nemá žiadne ťažké zbrane, ale iba jednotky určené na ochranu objektu.

Ukrajinská vojenská rozviedka naopak z prípravy provokácie v elektrárni obvinila Rusko. Podľa rozviedky o chystanom ruskom útoku svedčí skutočnosť, že Rusi dali pracovníkom zariadenia na piatok nečakane voľno. "V Záporožskej jadrovej elektrárni bude 19. augusta prítomný iba prevádzkový personál. Žiadnym ďalším zamestnancom nebude vstup umožnený. Je tiež známe, že objekt narýchlo opustili predstavitelia (ruského energetického podniku) Rosatomu, ktorí boli pritom v poslednom čase stále v elektrárni," citovala agentúra Unian oznámenia ukrajinskej rozviedky.

V prípade havárie by podľa modelu vypracovaného ukrajinským hydrometeorologickým ústavom rádioaktívne látky postihli predovšetkým Ukrajinu a susedné krajiny, ale aj časť Českej republiky. Český úrad pre jadrovú bezpečnosť (SÚJB) ale tento týždeň upozornil, aby ľudia nepodliehali apokalyptickým špekuláciám. Povedal, že pri uvoľnení rádioaktívnych látok by bolo nevyhnutné prijímať ochranné opatrenia pre obyvateľstvo maximálne do vzdialenosti niekoľkých stoviek kilometrov od elektrárne. Ukrajinská elektráreň je od slovenských hraníc vzdialená cez 1000 kilometrov.

SÚJB tiež uistil, že situáciu na Ukrajine vrátane Záporožskej jadrovej elektrárne sleduje. "Je pochopiteľné, že verejnosť je týmto vývojom znepokojená, a iste nie je na mieste situáciu podceňovať. Na druhú stranu je však potrebné situáciu hodnotiť realisticky a nedať priestor apokalyptickým špekuláciám," upozornil SÚJB. Všetky merania v bližšom aj vzdialenejšom okolí elektrárne podľa neho vykazujú štandardné hodnoty.

Kvôli ostreľovaniu ukrajinský personál elektrárne zastavil jeden z reaktorov a znížil výkon ďalších dvoch, poznamenal Kommersant. Hoci reaktory sú chránené a ich poškodenie v prípade ostreľovania je nepravdepodobné, poškodenie systému chladenia či úložiska vyhoreného jadrového paliva by podľa ruskej strany mohlo viesť ku kontaminácii 5500 kilometrov štvorcových, dodal denník.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba oznámil, že riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi mu v odpovedi na pozvanie zo strany Ukrajiny oznámil, že je ochotný viesť delegáciu MAAE do Záporožskej jadrovej elektrárne.

"Zdôraznil som naliehavosť misie vzhľadom na ohrozenie jadrovej bezpečnosti, spôsobené ruskými nepriateľskými akciami," napísal Kuleba na twitteri. MAAE sa snaží dohodnúť s Ruskom a Ukrajinou vyslanie delegácie, ktorá by situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni preverila na mieste. Zelenskyj vyzval OSN na zabezpečenie ochrany Záporožskej jadrovej elektrárne

Organizácia Spojených národov musí zaistiť bezpečnosť ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne a jej oslobodenie od ruských vojsk, uviedol dnes po stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň oznámil, že sa s Guterresom dohodol na podmienkach prípadnej návštevy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v jadrovom zariadení.

"OSN musí zaistiť bezpečnosť tohto strategického objektu, jeho demilitarizáciu a úplné oslobodenie od ruských vojakov," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram po stretnutí s Guterresom v ukrajinskom Ľvove. Varoval, že útoky na elektráreň by mohli mať katastrofické následky pre celý svet. "S generálnym tajomníkom sme sa dohodli na podmienkach prípadnej misie MAAE do Záporožskej jadrovej elektrárne, zákonnou cestou, cez územia, ktoré neovládajú okupanti," povedal podľa agentúry Reuters Zelenskyj na tlačovej konferencii.

Kyjev a Moskva sa v posledných dňoch vzájomne obviňujú z ostreľovania bezprostredného okolia Rusmi obsadenej elektrárne. MAAE sa snaží získať do zariadenia prístup, aby jej odborníci mohli zhodnotiť tamojšiu situáciu. Nejasnosti ale panujú v tom, ako sa experti budú do zariadenia dostávať cez vojnovú zónu, ktorá je sčasti pod kontrolou ukrajinských a sčasti ruských vojsk, podotkla agentúra DPA. Moskva tvrdí, že návšteve nebráni. Ruské ministerstvo zahraničia dnes uviedlo, že misia MAAE do elektrárne sa môže uskutočniť vo veľmi blízkej budúcnosti. OSN tento týždeň oznámila, že delegáciu MAAE môže podporiť logisticky aj z bezpečnostného hľadiska.

Guterres už skôr navrhol, aby okolo elektrárne vznikla demilitarizovaná zóna. Rusko návrh ale opakovane odmietlo, podľa neho by v takom prípade elektráreň mohla prísť o potrebnú ochranu. Moskva dnes zároveň obvinila Kyjev, že chce v piatok, kedy bude Guterres stále na Ukrajine, podniknúť "rozsiahlu provokáciu" v elektrárni, ktorá by mohla vyvolať jadrovú haváriu. Obdobné obvinenie proti Moskve neskôr vzniesol aj Kyjev, podľa ktorého "provokáciu" pripravujú na piatok Rusi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok