USA potichu rokujú s Ruskom o výmene väznenej basketbalistky Grinerovej, tvrdí Moskva

TA3 ČTK
18.8.2022 17:47

Moskva a Washington pokračujú v neverejných diplomatických rokovaniach o výmene väzňov, ktorej súčasťou je aj americká basketbalistka Brittney Grinerová. Podľa agentúry TASS to dnes povedal zástupca riaditeľa tlačového oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí Ivan Nečajev. Ten Washington vyzval, aby tému výmeny nerozdúchaval v médiách. Basketbalová hviezda Grinerová bola začiatkom mesiaca v Rusku odsúdená na deväťročný trest väzenia za držanie drog.

USA potichu rokujú s Ruskom o výmene väznenej basketbalistky Grinerovej, tvrdí Moskva
TASR/AP

"Pokračuje tichá diplomacia, ktorá by mala priniesť plody, pokiaľ sa jej bude Washington dôsledne držať namiesto toho, aby sa uchyľoval k propagande vytváraním humbuku v médiách," povedal dnes Nečajev. O výmene sa podľa Nečajeva diskutuje pomocou kanálov, ktoré určili prezidenti oboch krajín, a nie je potrebné zverejňovať podrobnosti tejto "citlivej" témy.

Washington ponúkol Moskve, že 31-ročnú basketbalistku Grinerovú a bývalého príslušníka námornej pechoty Paula Whelana vymení za väzneného ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta, ktorý si odpykáva trest v USA. O výmene predtým rokoval šéf americkej diplomacie Antony Blinken so svojim ruským kolegom Sergejom Lavrovom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok