Varovanie pred vznikom vĺn cunami po zemetrasení na Aljaške úrady odvolali

TASR
5.1.2013 13:32

K silnému zemetraseniu s magnitúdou 7,7 došlo v noci nadnes v Tichom oceáne v bezprostrednej blízkosti juhozápadného pobrežia amerického štátu Aljaška.

Varovanie pred vznikom vĺn cunami po zemetrasení na Aljaške úrady odvolali
TA3

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) zrušil varovanie pred vznikom vĺn cunami, ktoré vydal dnes krátko po podmorskom zemetrasení s magnitúdou 7,5, ktoré zasiahlo oblasť pri pobreží Aljašky a západného pobrežia Kanady.

Zemetrasenie, ktorého intenzitu Americký geofyzikálny inštitút (USGS) pôvodne stanovil na 7,7 magnitúdy, no následne ju znížil na 7,5, malo epicentrum približne 100 kilometrov juhozápadne od prístavného mesta Port Alexander a 355 kilometrov južne od hlavného mesta Juneau a bolo v hĺbke okolo desať kilometrov pod morským dnom.

Po zemetrasení, ktoré zaznamenali o 23:58 miestneho času v piatok (09:58 SEČ v sobotu, nasledoval dotras s magnitúdou 4,5. Otrasy, ktoré podľa amerických médií boli cítiť až v meste Seattle na severozápadnom pobreží USA, si podľa predbežných správ nevyžiadali zranených ani výraznejšie materiálne škody.

Na Aljaške došlo v niektorých pobrežných sídlach k dobrovoľnej evakuácii občanov, ktorí sa zhromaždili v školách a telocvičniach. Neskôr, po odvolaní rizika vzniku vĺn cunami, evakuačné centrá uzatvorili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok