Ak sa zvýši napätie medzi Kosovom a Srbskom, NATO je pripravené posilniť mierovú misiu

TA3 ČTK
17.8.2022 18:31

Ak sa zvýši napätie medzi Kosovom a susedným Srbskom, Severoatlantická aliancia je pripravená posilniť svoju mierovú misiu KFOR. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg to uviedol po stretnutí so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom, s ktorým rokoval kvôli nedávnemu napätiu na kosovsko-srbskej hranici.

"Teraz máme v Kosove významnú misiu, vojenskú prítomnosť blížiacu sa 4000 vojakov," povedal Stoltenberg. "V prípade potreby presunieme sily, rozmiestnime ich tam, kde to bude potrebné, a zvýšime našu prítomnosť. Už sme zvýšili prítomnosť na severe. Sme pripravení urobiť viac," dodal.

"Aj keď sa situácia na mieste upokojila, je zodpovednosťou všetkých strán - najmä predstaviteľov Belehradu a Prištiny - zabrániť opätovnej eskalácii," povedal Stoltenberg na spoločnej tlačovej konferencii s Vučičom v Bruseli. "Vyzývam všetky strany, aby ukázali zdržanlivosť a zdržali sa násilia. NATO naďalej pozorne sleduje situáciu na mieste," uviedol Stoltenberg. "V prípade ohrozenia stability je KFOR pripravená zasiahnuť," dodal.

Vučić dnes uviedol, že vo štvrtok očakáva ťažké rozhovory s kosovským premiérom Albinom Kurtim, pretože sa nezhodnú takmer na ničom. Dodal, že mier a stabilita sú ale zásadné. Srbský prezident podotkol, že za sebou majú históriu, ktorá nie je jednoduchá, chcú ale posilniť spoluprácu a vyhnúť sa konfliktu.


Vučić uviedol, že Srbsko sa chce vyhnúť akejkoľvek eskalácii situácie, ale je dôležité pochopiť, že existuje "nová generácia mladých mužov", ktorí považujú Kosovo za srbské územie a už nebudú "znášať teror".

Vučičov vo štvrtok čaká rokovania s Kurtim o zlepšení vzájomných vzťahov. Obaja prijme šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Napätie medzi oboma balkánskymi krajinami vyvolala na prelome júla a augusta snaha Prištiny zaviesť nové pravidlá pre srbské registračné značky a doklady totožnosti potrebné pre vstup alebo odchod z krajiny. Kosovo ich chce po odklade vymáhať od 1. septembra.

Misia KFOR číta asi 3770 vojakov z troch desiatok krajín a jej úlohou je zmierňovať pretrvávajúce napätie medzi väčšinovými kosovskými Albáncami a menšinovými Srbmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok