Biden podpísal zákon o rozsiahlych investíciách do ochrany klímy a zdravotníctva

TA3 ČTK
16.8.2022 23:38

Americký prezident Joe Biden v utorok podpísal zákon o rozsiahlych investíciách do ochrany klímy a zdravotníctva. Klimatický balíček pošle 369 miliárd dolárov (približne 362 miliárd eur) do obnoviteľných zdrojov energie a na zníženie emisií, podľa denníka The Guardian predstavuje doteraz najvýznamnejšie úsilie USA v boji proti klimatickej kríze.

db
TASR/AP

Odborníci odhadujú, že zákon by mohol do roku 2030 viesť k zníženiu emisií v USA približne o 40 percent v porovnaní s úrovňou z roku 2005, píše denník. Norma tiež obmedzuje ceny niektorých liekov a zavádza minimálnu daňovú sadzbu pre veľké spoločnosti. Demokrati návrh prezentujú ako krok k zníženiu inflácie. Prijatie zákona je pre Bidenovu administratívu významným úspechom. Demokrati dúfajú, že zákon zlepší názor verejnosti na prezidenta pred novembrovými všeobecnými voľbami.

"Týmto zákonom zvíťazil americký ľud a zvláštne záujmy prehrali," povedal Biden, keď zákon slávnostne podpisoval v Bielom dome. Označil to za dôkaz pre "americký ľud, že demokracia v Amerike stále funguje, napriek všetkým ohováraniam o jej zániku. A to nielen pre pár privilegovaných, ale pre nás všetkých," uviedol Biden podľa denníka The Guardian.

Balíček je výsledkom náročných rokovaní s pravicovým krídlom Demokratickej strany. Senátom pred týždňom prešiel väčšinou jediného hlasu viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Predchádzajúcu verziu balíka, ktorá bola štedrejšia, blokoval demokrat Joe Manchin, za novú verziu bol nakoniec ochotný hlasovať. Snemovňa reprezentantov normu schválila pred štyrmi dňami.

Druhá časť tohto rozsiahleho investičného plánu má za cieľ odstrániť nerovnosti v prístupe k zdravotnej starostlivosti v Spojených štátoch, najmä znížením cien liekov. Seniorom sa napríklad zastropujú výdavky za lieky na predpis na sume 2000 dolárov (vyše 1900 eur) ročne. Medicare, systém verejného zdravotného poistenia pre osoby staršie ako 65 rokov, bude okrem iného po prvýkrát môcť vyjednávať o cenách niektorých liekov priamo s farmaceutickými spoločnosťami, a získať tak férovejšie ceny, píše AFP. Výdavky má pomôcť pokryť zavedenie minimálnej 15-percentnej dane pre korporácie s ročnými ziskami prevyšujúcimi jednu miliardu dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok