Navaľnyj označil sankcie proti ruským oligarchom za nedostatočné, navrhuje ďalšie mená

TA3 ČTK
16.8.2022 21:36

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v utorok na sociálnych sieťach kritizoval ako nedostatočné západné sankcie uvalené na ruských oligarchov po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu.

Na sankčnom zozname Európskej únie Navaľnému napríklad chýba generálny riaditeľ ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller a upozorňuje, že medzinárodným postihom sa doteraz vcelku úspešne vyhýba aj jeden z najbohatších Rusov Vladimir Potanin.

"Sme svedkami silných vyjadrení lídrov, ale rozhodnutia niekde viaznu," napísal Navaľnyj o prijímaní sankcií. Západní predstavitelia by podľa neho mali prestať s "nekonečnými" rečami a začať konať.

Opozičný politik sa pozastavil nad tým, že z mien v rebríčku 200 najbohatších Rusov zostavených ruskou verziou časopisu Forbes sa ich na sankčné zoznamy Európskej únie, USA a Británie dostalo podľa jeho zistení len 46. "Číslo dva nie je pod sankciami. Oligarcha Potanin verejne vychvaľuje Putina a vyťahuje sa, že ho sankcie nemusia zaujímať," napísal Navaľnyj. Na Potanina, ktorý vlastní významný podiel v metalurgickej spoločnosti Norilsk Nickel, v júni uvalila sankcie napríklad Británia, USA a Európska únia ale zatiaľ nie. Na americkom sankčnom zozname Navaľnému chýba aj oligarcha Roman Abramovič.

Väznený opozičný politik okrem toho upozornil, že bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý je hlasným podporovateľom vojny na Ukrajine, sa vyhol uvaleniu sankcií na svoju jachtu Fotiniju tak, že ju previedol na náhodnú firmu. Podobným spôsobom dcéra ruského prezidentského hovorcu Dmitrija Peskova zabezpečila svoj byt v Paríži, keď ho previedla na svoju matku.

Západné krajiny Navaľnyj vyzval, aby vzali do úvahy zoznam asi 6-tisíc ľudí, ktorých jeho nová protikorupčná platforma označila za podporovateľov vojny. Okrem podnikateľov na neho Navaľného spolupracovníci zaradili aj stovky ľudí z médií vrátane regionálnych novinárov alebo poslancov, senátorov a gubernátorov.

Opozičný líder Navaľnyj pravidelne komentuje dianie v Rusku a prichádza s novými iniciatívami, hoci je od januára minulého roka za mrežami. Tento rok v marci bol odsúdený na deväťročný trest za podvod a pohŕdanie súdom. Ešte predtým mu justícia vymerala 2,5 roka väzenia kvôli porušeniu podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Opozičný vodca tvrdí, že obvinenia proti nemu sú vykonštruované a majú za cieľ zmariť jeho politické ambície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok