Za výbuchmi stožiarov vysokého napätia v Kursku sú ukrajinskí sabotéri, tvrdí Moskva

TA3 TASR
16.8.2022 18:45

Ukrajinskí "sabotéri" opakovane vyhodili do vzduchu stožiare vysokého napätia vedúce od jadrovej elektrárne v Kurskej oblasti na juhu Ruska a narušili tak fungovanie tohto závodu, uviedla v utorok ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Za výbuchmi stožiarov vysokého napätia v Kursku sú ukrajinskí sabotéri, tvrdí Moskva
Twitter/ZMiST

FSB vo vyhlásení spresnila, že skupiny sabotérov sa zamerali na šesť stožiarov vysokého napätia, ktoré boli súčasťou prenosovej sústavy vedúcej od Kurskej jadrovej elektrárne, 4., 9. a 12. augusta. "V spolupráci s (Národnou gardou) boli prijaté opatrenia v záujme zlepšenia ochrany jadrových zariadení," dodala FSB.

Agentúra Reuters pripomína, že tieto tvrdenia nebola schopná nezávisle overiť a ukrajinské ministerstvo obrany ich bezprostredne nekomentovalo. Kursk sa nachádza zhruba 90 kilometrov od ukrajinských hraníc. Je to jedno z niekoľkých ruských miest, ktoré od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára zasiahli explózie v skladoch paliva či munície. Ukrajina za tieto incidenty priamo neprevzala zodpovednosť, označila ich však za "karmu".

Od začiatku vojny vzrástli obavy o bezpečnosť jadrovej infraštruktúry, keďže najväčšia európska atómová elektráreň v Rusmi okupovanej oblasti južnej Ukrajiny, Záporožská jadrová elektráreň, je často terčom ostreľovania, pripomína Reuters. Zo zvyšovania rizika jadrovej katastrofy sa navzájom obviňujú Moskva i Kyjev.

Moskva už v utorok vyhlásila, že ukrajinská sabotáž stála aj za výbuchmi na vojenskej základni na anektovanom Krymskom polostrove. Ukrajina zodpovednosť za výbuchy oficiálne nepotvrdila ani nepoprela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok