Gazprom varuje: Ceny plynu v Európe môžu v zime vzrásť o ďalších 60 percent

TA3 ČTK
16.8.2022 16:27

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom varovala, že ceny plynu v Európe sa môžu v zime zvýšiť o ďalších 60 percent na viac ako 4-tisíc dolárov (vyše 3900 eur) za 1000 metrov kubických. Vývoz a produkcia samotného Gazpromu pritom klesá vinou západných sankcií uvalených na Rusko za vojenskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Hlavným dodávateľom plynu do Európy je práve Rusko. Dodávky z Ruska sú tento rok ale slabšie, pretože po februárovej invázii ruských vojsk na Ukrajinu nastal spor o turbíny, ktoré sú súčasťou plynovodu Nord Stream 1, a ďalší plynovod Nord Stream 2 nebol kvôli invázii ani spustený. Ceny plynu preto v reakcii raketovo vzrástli. "Ceny plynu na okamžité dodanie v Európe dosiahli 2500 dolárov (vyše 2400 eur) (za 1000 metrov kubických). Ak taká tendencia pretrvá, ceny tento rok v zime podľa konzervatívnych odhadov prekročia 4-tisíc dolárov (vyše 3900 eur) za 1000 metrov kubických," uviedol Gazprom.

Veľkoobchodná cena plynu vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku na jar prechodne vystúpila až k 350 eurám za megawatthodinu (MWh). Ešte v rovnaký deň síce klesla späť pod 200 eur, v súčasnej dobe sa ale pohybuje nad 220 eurami za MWh. Zostávajú tak oveľa vyššie ako pred rokom, keď predstavovali menej ako 30 eur za MWh.

Kyjev na jar uzavrel jednu z prepravných ciest ruského plynu do Európy. Gazprom potom znížil dodávky suroviny cez Nord Stream 1 postupne až na súčasných zhruba 20 percent kapacity. Na vine je práve spor o turbíny a ďalšie dôležité časti plynovodu.

Dodávky plynu od Gazpromu sa od 1. januára do 15. augusta v porovnaní s rovnakým obdobím vlani znížili o 13,2 percenta na 274,8 miliardy kubických metrov, uviedla spoločnosť. Podľa analytika Jevgenija Suvorova zo spoločnosti CentroCreditBank sa ťažba plynu Gazpromu v auguste medziročne znížila o 32,2 percenta a v júli o 35,8 percenta. Jeho export potom tento mesiac klesol o 59 percent, zatiaľ čo v júli sa medziročne znížil o 58,4 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok