ROZHOVOR: Ficovo referendum nemá šancu na úspech, skončí ako Mečiar, hovorí Mikloško

ta3/Henrieta
17.8.2022 06:00

Referendum iniciované stranou Smer-SD je súčasťou kampane a neprejde. Myslí si to bývalý disident a politik František Mikloško. Domnieva sa, že Roberta Fica čaká podobný osud ako Vladimíra Mečiara. Šéf Smeru podľa neho nebude rozhodovať ani o budúcom vládnom zoskupení, kľúčovým faktorom bude OĽANO Igora Matoviča. Na to, aká povolebná koalícia sa mu zdá logická, a kam sa posunula politická kultúra, sme sa ho pýtali v rozhovore.

ROZHOVOR František Mikloško
ta3

Františka Mikloška sme sa v rozhovore pýtali:

  • aké vidí východisko z koaličnej krízy,
  • čo podľa neho uškodilo OĽANO,
  • či očakáva budúcnosť Smeru bez Roberta Fica,
  • do akej fázy sa posunula politická kultúra na Slovensku,
  • ako politici riešili spory kedysi.

Prvého septembra si pripomíname Deň Ústavy SR. Jej 30. výročie sa možno bude spájať s definitívnym rozpadom vládnej koalície. Vidíte nejaké východisko zo súčasnej koaličnej krízy?

Povahové spory sú také veľké, že nevidím riešenie. Stále sa teraz hovorí, že "musíme zostať pokope, lebo sa vráti Robert Fico". Myslím si, že Fico nebude faktorom, ktorý bude rozhodovať o budúcom vládnom zoskupení. Faktorom, ktorý bude rozhodovať o budúcom zoskupení, po riadnych alebo predčasných voľbách bude Igor Matovič. Som presvedčený, že politické strany sa vyhrania voči nemu, a do vlády ho vezmú až keď to bez neho nepôjde. Bude ten posledný oslovený.

František Mikloško je slovenský politik, bývalý disident a tvár Nežnej revolúcie. Je bývalý predseda Slovenskej národnej rady, pozíciu zastával v rokoch 1990-1992. Je viacnásobným poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. Trikrát kandidoval na post prezidenta republiky. Pôsobil v politických subjektoch Verejnosť proti násiliu, KDH a KDS.

Zdá sa mi celkom logické, že sa dáva dnes dohromady zoskupenie - neformálne zatiaľ podľa mňa - Hlas, SaS, Progresívne Slovensko. Môžu mať k sebe veľmi blízko. Potom je dôležité, aby tam bolo KDH, Maďari, Sme rodina. Som presvedčený, že OĽANO bude posledné oslovené. Od volieb idú konflikty okolo tejto jednej osoby. To bude dominantné. 

Podobný osud ako Mečiar

Robertovi Ficovi predpovedám taký vývoj, aký mal Vladimír Mečiar. Zotrvačnosť slovenského obyvateľstva, o ktorej som aj predtým hovoril, zostane aj pri Robertovi Ficovi, ale politická scéna sa zmenila. Už s ním nebudú chcieť ísť. Fico si potom zobral Vladimíra Mečiara do vlády, ale už bol len veľmi chudobný príbuzný. Myslím, že Ficov príbeh bude kopírovať príbeh Vladimíra Mečiara a HZDS. Demokracia je aj hra, ľudia chcú v hre aj zmenu. 

Vo svojom príspevku pre Denník N ste uviedli, že: "Strany, ktoré sa budú pred voľbami zbližovať s OĽANO, si ublížia". Čím si ublížilo vládne OĽANO za posledné dva roky?

Som presvedčený, že neschopnosťou komunikácie jej predsedu. Príbeh Krajčího ako ministra zdravotníctva je smutný v tom, že nevystúpil a nepovedal "ja som minister zdravotníctva a ja bude hovoriť o rezorte". Bol tam ako chudobný príbuzný až sa stal neschopný v očiach ľudí. Mal svoje plány. 

Keď som bol predsedom parlamentu, tak mal Vladimír Mečiar takúto vôľu. Na tlačovkách oznamoval, čo bude robiť parlament. Zakaždým som oznámil, že o tom, čo bude robiť parlament, budeme rozhodovať my a nie predseda vlády, ktorý je nakoniec závislý na parlamente. Sú ľudia, ktorí chcú ukázať, že budú riadiť celú krajinu, a tam sa treba postaviť. To bola podľa mňa chyba ministra zdravotníctva Krajčího, že sa nepostavil zmätkom okolo Sputnika. Všetko bolo také spontánne, návštevy v Maďarsku. To, že je dnes taká situácia a ľudia už majú toho dosť, súvisí s pubertálnymi vystúpeniami (pozn red. politikov)

O Robertovi Ficovi ste uviedli, že skončí ako Vladimír Mečiar, Smer však v prieskumoch rastie. Očakávate budúcnosť Smeru bez Fica?

Nie. Nie. Robert Fico robí tie percentá a na neho je naviazané celé okolie. Sú to neopakovateľné posty (pozn. red. premiérov). Slovensko potrebuje od čias Andreja Hlinku silných vodcov, ktorými bol Hlinka, po ňom Tiso, Husák, Mečiar a potom Fico. To sú typy, ktoré sú archetypmi pre slovenské voličstvo.

Naviac nemajú

Oboch, Igora Matoviča i Roberta Fica, kritizujú za to, ako s novinármi komunikujú. Kam sa podľa vás posunula za posledné roky politická kultúra?

Je úplne vyprázdnená. Vo chvíli, keď ste vyprázdnený a nemáte normálne myšlienky, idey, vízie, tak musíte prechádzať na populizmus, niečím stále zaujať. Naviac nemajú. Nemajú víziu a rozhodujú sa ad hoc. To je stav, do ktorého sme sa na Slovensku dostali. Po 30 rokoch slobody si musíme položiť otázku či máme naviac, alebo je toto naša podstata, a či už na zaujímavejšiu politickú garnitúru nemáme. Tú otázku treba jasne postaviť, nie je to urážka Slovenska. Máme stále nesmierne zaujímavých ľudí, ale je to otázka líderstva. 

Za posledné týždne sme svedkami rôznych mikrosporov. Ako sa kedysi medzi politikmi riešili konflikty? Zrejme to asi takto nevyzeralo.

Samozrejme, konflikty boli veľké, ale boli tam silné subjekty aj v opozícii. Bol síce Vladimír Mečiar, ale vtedy bolo aj KDH na čele s Jánom Čarnogurským, ktorý bol autorita. Okolo KDH nakoniec vyrástol Mikuláš Dzurinda, ktorý zohral úlohu sprostredkovateľa. Boli tvrdé ataky i tvrdé strety. Diali sa hrozné veci v spoločnosti, veď prezidentovi uniesli syna a podobne, ale nebolo len to. Boli aj iné témy veľmi zaujímavé – Európska únia, NATO, vzťah štátu a cirkvi, a podobne. Dnes akoby ste nemali iné témy len tieto cez hádky a osobné averzie. Je to únavné.

Už dávnejšie ste uviedli, že podľa vás malo byť referendum o vystúpení z Federácie a ľudia by tak prevzali zodpovednosť za vznik štátu. Referendum o predčasných voľbách v tomto období iniciuje strana Smer-SD. Ak by vyšlo, pôjdu občania k referendu zo zodpovednosti k štátu alebo ich k urnám privedie skôr znechutenie z aktuálnej situácie?

Dovolím si povedať, že 50 % voličov nepríde. Referendum, ktoré navrhuje Fico a Smer neprejde, je len súčasťou volebnej kampane, mobilizácia voličov. Ak by len 20 % na tom získali, tak je to už veľký voličský kapitál. Preto sa bude snažiť, aby to referendum bolo s niečím spojené. Snaží sa, aby bolo spojené s komunálnymi voľbami, argumentuje šetrením peňazí. Je to volebná stratégia, inak to referendum nemá šancu na úspech. Päťdesiat percent ľudí nepríde, to je zle postavené referendum.

Rozhovor s Františkom Mikloškom ku koaličnej kríze si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok