Rudy Giuliani, bývalý advokát exprezidenta USA Trumpa, čelí trestnému konaniu

TA3 ČTK
15.8.2022 21:30

Bývalý osobný advokát exprezidenta Donalda Trumpa Rudy Giuliani čelí trestnému konaniu v Atlante, podľa denníka The New York Times to v pondelok uviedli jeho právni zástupcovia. Predmetom vyšetrovania je údajné zasahovanie do volieb Trumpom a jeho poradcami. V prípade bude svedčiť aj republikánsky senátor Lindsey Graham.

Rudy Giuliani, bývalý advokát exprezidenta USA Trumpa, čelí trestnému konaniu
TASR/AP

Giuliani sa ako Trumpov osobný advokát usiloval o to, aby sa prezident po prehratých prezidentských voľbách v roku 2020 udržal pri moci. Ústrednou postavou vyšetrovania vedeného okresnou štátnou zástupkyňou Fani T. Willisovou sa Giuliani stal toto leto. Vyšetrovatelia pred niekoľkými týždňami vypočúvali svedkov ohľadom Giulianiho vystúpenia v decembri 2020, keď advokát pred zákonodarnými výbormi "strávil hodiny servírovaním nepravdivých konšpiračných teórií o tajných kufríkoch plných demokratických hlasov a o chybných hlasovacích zariadeniach," uvádza NYT.

Giuliani má pred veľkou porotou na atlantskom súde vystúpiť ešte v pondelok. Jeho právny zástupca Robert Costello uviedol, že Giuliani sa pravdepodobne pri dopytovaní odkáže na advokátsku povinnosť mlčanlivosti. "Ak si títo ľudia myslia, že (Giuliani) bude hovoriť o konverzáciách medzi ním a prezidentom Trumpom, sú úplne mimo," povedal Costello.

Na začatie vyšetrovania Willisovú prinútil telefonát z vlaňajšieho januára medzi Trumpom a Bradom Raffenspergerom, verejným činiteľom v Georgii zodpovedným okrem iného za priebeh volieb. Trump vtedy navrhol, že by Raffensperger mohol "nájsť" hlasy, ktoré Trumpovi chýbali na zvrátenie výsledku v Georgii, kde prezidentské voľby tesne vyhral Joe Biden.

Okresný sudca Leigh Martin May odmietol argumenty senátora Grahama, ktorý sa chcel v tom istom prípade vyhnúť svedectvu pred veľkou porotou. Graham si podľa Willisovej s Raffenspergerom a jeho ľuďmi po voľbách niekoľkokrát telefonoval a žiadal, aby preskúmali určité hlasy odovzdané v neprítomnosti voliča, teda korešpondenčne či online, a "preskúmali možnosť priaznivejšieho výsledku pre exprezidenta Trumpa", píše agentúra AP. Graham má svedčiť 23. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok