FOTO: Nvotová za Svetlonoc vyhrala Zlatého leoparda, cena priniesla pozvánky do USA a Španielska

TA3 TASR
15.8.2022 15:27

Hlavná cena priniesla Svetlonoci život na medzinárodných festivaloch, už teraz film pozvali na veľké festivaly v Amerike a Španielsku. Režisérka Tereza Nvotová takto komentovala ocenenie Zlatý leopard, ktoré získala uplynulý víkend na Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne v sekcii cineasti del presente (súčasná kinematografia). "Myslím si, že táto cena pomôže aj celej slovenskej kinematografii, o ktorej sa v zahraničí veľa nevie," poznamenala režisérka.

T. Nvotová: Hlavná cena priniesla Svetlonoci život na medzinárodných festivaloch
TASR – Jakub Kotian

Svetlonoc je magická dráma s prvkami mystery a hororu. Porota jej udelila cenu za "odvážnu víziu, ktorá otvára ťažké témy mizogýnie a poverčivosti v dnešnej spoločnosti, a za celkové filmové uchopenie". Nvotová pri preberaní ceny povedala, že ju chce venovať všetkým ženám, ktoré museli vo svojom živote čeliť násiliu, či už psychickému alebo fyzickému.

Premiéra s pochybnosťami

"Pred premiérou som mala obavy z toho, či diváci v zahraničí film pochopia, predsa len sa odohráva v malej dedinke v slovenských horách. Reakcie publika však boli veľmi silné, film ich zasiahol a veľa ľudí mi ešte doteraz píše, ako im zostal v hlave," hovorí Nvotová. Novým filmom sa snaží boriť mýty a konvencie týkajúce sa ženstva a rieši problémy, ktoré sú v 21. storočí síce zastarané, ale stále prítomné. Upozorňuje aj na rodové a rasové stereotypy a skúma strach z inakosti. 

"Naša spoločnosť odmieta tých, ktorí sa príliš odlišujú, a na svoje problémy hľadá jednoduché vysvetlenia a konkrétneho vinníka. Veríme na povery, ktoré sa menia na moderné konšpirácie, a odmietame si priznať, že za mnohé nešťastia si môžeme sami," myslí si režisérka, ktorá v snímke otvára aj otázku hodnoty osobnej slobody.

Filmová sloboda

"Svetlonoc je film o slobode a tak som aj pristupovala k jeho tvorbe. Dovolila som si používať žánrové prvky, hrať sa s filmovým jazykom, s hudbou a snovými sekvenciami alebo časovými rovinami tak, aby mal divák čo najväčší emocionálny zážitok," vysvetľuje režisérka a scenáristka. "Veľmi dúfam, že sa na Svetlonoc pôjdu ľudia pozrieť do kina, pretože je to šialená jazda a stojí to za to," uzavrela Nvotová.

Film nakrúcali vo Veľkej Fatre. Vznikol v koprodukcii BFILM a moloko film. V hlavných úlohách sa predstavia Natália Germáni, Eva Mores a Iva Bittová. Svetlonoc uvedie do slovenských kín 29. septembra distribučná spoločnosť Forum Film.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok