Rokovanie o budúcnosti koalície bude v sobotu, zúčastní sa ho aj SaS

TA3 TASR
15.8.2022 14:01

Ďalšie koaličné rokovanie o riešení vládnej krízy bude v sobotu (20. 8.) dopoludnia vo vládnom hoteli Bôrik. Zvoláva ho premiér Eduard Heger (OĽANO). Potvrdila hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. Strany SaS a Za ľudí už povedali, že na stretnutie prídu.

Rokovanie o budúcnosti koalície bude v sobotu, zúčastní sa ho aj SaS
TASR/Martin Baumann

Predseda Sme rodina Boris Kollár uviedol, že stretnutie sa posunulo tak, aby ho stihol aj šéf SaS Richard Sulík po návrate z dovolenky a mohli sa stretnúť všetky štyri strany.

Strana Za ľudí v stanovisku zopakovala, že presadzuje pokračovanie štvorkoalície. Kritizujú možný odchod ministra hospodárstva Sulíka v čase vrcholiacej energetickej krízy v Európe. "Na koaličnom stretnutí tento týždeň budeme žiadať Richarda Sulíka, aby ak chce tak veľmi odísť, odišiel z vlády až po zime, ktorá bude najhorším obdobím, aké EÚ počas svojej existencie zažila," uviedla strana.

SaS na stretnutie príde. Avizoval to v piatok, 12. augusta, Sulík, v pondelok to potvrdil aj hovorca Ondrej Šprlák. "Vyjednávací tím SaS sa zúčastní aj na ďalšom rokovaní o budúcnosti koalície. Stále trváme na našej požiadavke, ktorú schválila aj republiková rada, a teda, že vyjednávací tím je splnomocnený vyjednať novú koaličnú zmluvu, z ktorej jednoznačne vyplynie, že Igor Matovič ako pôvodca veľkej väčšiny problémov doterajšej koalície nebude súčasťou vlády," uviedol hovorca.

OĽANO a SaS si v súvislosti s koaličnou krízou vymieňajú odkazy cez sociálne siete. Šéf OĽANO Igor Matovič cez víkend na sociálnej sieti pripomenul koaličnú zmluvu, v ktorej sa podľa neho hovorí, že keď ktorýkoľvek koaličný partner s čímkoľvek nesúhlasí, môže to zablokovať vetom. "Keďže SaS do posledného hlasovania o vete prezidentky ani raz veto nepoužila - logicky - nemohlo prísť k akémukoľvek porušeniu pravidiel a SaS celý postup aj obsah balíčka odtolerovala," napísal.

"Strana SaS považuje argument OĽANO o tom, že sme ich spoluprácu s fašistami pri prelamovaní veta prezidentky mohli vetovať, za nepravdivý a zavádzajúci," reagovala SaS a pripomenula, že Matovič aj verejne tvrdil, že balíček SaS vetovať nemôže, pretože je v súlade s programovým vyhlásením vlády. "Partneri uznali len naše veto na zvyšovanie daňovo-odvodového zaťaženia," skonštatovala SaS a na sociálnej sieti zverejnila aj zostrih Matovičových vyjadrení k použitiu veta.

Piatkové stretnutie vo vládnom hoteli Bôrik finálne riešenie neprinieslo. Predsedníctvo a poslanci OĽANO ešte predtým vyhlásili, že Matovič ostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od SaS. Liberáli zopakovali, že pokiaľ Matovič neodíde do konca augusta z vlády, ministri za SaS podajú demisiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok