Zvrhnutú vodkyňu Mjanmarska odsúdil súd pod kontrolou junty na ďalších šesť rokov

TA3 ČTK
15.8.2022 12:43

Zvrhnutá barmská vodkyňa Do Aun Schan Su Ťij bola dnes odsúdená na ďalšie šesť rokov väzenia. Súd v Barme, ktorej vládne vojenská junta, ju zistil vinnú v štyroch prípadoch korupcie. Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na oboznámený zdroj.

Su Ťij Aun Schan Mjanmarská držiteĺka Nobelovej ceny 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Sedemdesiatsedemročná Su Ťij bola usvedčená zo zneužitia prostriedkov charitatívnej nadácie nesúcej meno jej matky Do Kchin Ťij na stavbu domu a tiež z prenajímania vládnej pôdy s nepodloženou zľavou. Su Ťij všetky obvinenia odmietla a očakáva sa, že jej obhajcovia podajú odvolanie. Podľa agentúry AP sa súd konal za zatvorenými dverami bez prístupu médií či verejnosti. Právnikom Su Ťij bolo zakázané poskytnúť o súdnom pojednávaní akékoľvek informácie.

Nositeľka Nobelovej ceny za mier Su Ťij bola zatknutá vlani vo februári, keď sa k moci v Barme dostala armáda a zvrhla civilnú vládu Su Ťijiny Národnej ligy pre demokraciu. Pôvodne bola politička držaná v domácom väzení, potom strávila niekoľko mesiacov na tajnom mieste v metropole Neipyijtu av júni bola prevezená do väznice v hlavnom meste.

Su Ťij bola obvinená v početných kauzách, prvý proces s ňou začal vlani v máji. Odsúdená už bola k 11-ročnému trestu za podnecovanie násilia, nelegálny dovoz vysielačiek, porušenie koronavírových opatrení a prijatie úplatkov. Čelí tiež ďalším obvineniam z korupcie, volebných podvodov a vyzradenia štátneho tajomstva.

Jej stúpenci obvinení označujú za politicky motivované, za pokus o jej diskreditáciu a snahu o legitimizáciu vlády junty. Okrem Su Ťij je v Barme za mrežami vyše 11 000 ľudí podozrievaných z opozície proti armáde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok