V Záhrebe Slovenky padli, Zuzulová v cieli, ale bez bodov

TASR, TA3
4.1.2013 20:25

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová dosiahla rozporuplný výsledok v piatkovom nočnom slalome Svetového pohára v chorvátskom Záhrebe. Päť bránok pred cieľom 2. kola padla, ale vstala, vrátila sa do inkriminovaného úseku a došla do cieľa, kde s veľkou stratou 12,53 na víťaznú Američanku Mikaelu Shiffrinovú obsadila 24. miesto, ale nezískala ani bod.

Znamená to, že v priebežnom poradí disciplíny klesla z 2. miesta na tretie. Na čelo sa dostala víťazka, ktorá predstihla dovtedy vedúcu Slovinku Tina Mazeová, ktorá vypadla.

Kým mladučká 17-ročná krajanka Petra Vlhová stroskotala v hornej pasáži 1. kola, Velez-Zuzulová mala nehodu úplne naspodku druhej jazdy. Čosi podobné sa jej prihodilo v roku 2009, keď 7 bránok pred cieľom stratila pri zle nasadenom oblúku stabilitu a vymrštilo ju to do "špicara", teda nesprávneho prejazdu ďalšou žŕdkou. Vtedy ju to stálo jasné víťazstvo, tentoraz síce z 10. pozície po 1. kole na túto métu neútočila, ale prišla o množstvo bodov. "Už v prvom kole som sa necítila najlepšie a pred druhým ma začalo bolieť hrdlo. Asi bolo toho na mňa príliš veľa a tak sa teším, že si teraz trochu oddýchnem," vyhŕklo po pretekoch z Veroniky Velez-Zuzulovej.

V zimnom stredisku Sljeme pri Záhrebe sa z 1. miesta druhýkrát v kariére tešila iba 17-ročná Američanka, ktorá suverénne o sekundu a 19 stotín zdolala Švédku Fridu Hansdotterovú, tretia bola Kanaďanka Erin Mielzynská (+1,76). Shiffrinová pre ORF vyhlásila: "Som veľmi šťastná. Dnes všetko klaplo tak, ako malo. Nikdy by som nepovedala, že v takom mladom veku budem mať na konte už dve víťazstvá v slalome vo Svetovom pohári. Ani neviem, čo si o tom mám myslieť...". Mazeová síce prišla o vedenie v slalome, ale naďalej je suverénne na čele celkového poradia SP.

Velez-Zuzulová predviedla pod umelým osvetlením so štartovým číslom 1 síce jazdu bez výrazných chýb, ale s viacerými neistotami v zatvorených bránkach, ktoré boli pohrebom nádejí radu spolufavoritiek. Za vedúcou Shiffrinovou zaostala o sekundu a 54 stotín, ale s ňou držala krok iba suverénka prebiehajúceho SP, Slovinka Tina Mazeová (+0,35 s). Slovenská slalomárska hviezda sa musela na "Medveďom vŕšku" vyrovnať s náročnými podmienkami, pri štartovom čísle 1 sa v odmäku ťažko hľadá optimálna stopa. Na druhej strane to mali oveľa horšie pretekárky zhruba po prvej desiatke, aj keď rozbitý povrch držal pomerne kompaktne. Vysoký počet vypadnutí svedčí však o väčšom riziku razancie v bránkach so širším odstupom. Cieľ 1. kola nedosiali napríklad rakúske "želiezka" Kathrin Zettelová, Michaela Kirchgasserová, či Švédka Therese Borssenová. "Nešlo sa mi príliš dobre, bolo to postavené nerytmicky. Nebola som vo svojej koži. Prvé kolo mi nevyšlo. Najmä v tých zatvorených bránkach som išla pomaly. Dúfam, že druhé kolo mi bude viac sedieť, a že sa mi ešte podarí preniknúť do prvej päťky. Uvidíme, na tretiu nestrácam až tak veľa, všetko je otvorené. Trať je tu dlhá a tak sa na nej dá veľa stratiť i získať," zdôraznila pre TASR Velez-Zuzulová.

To sa aj potvrdilo, najviac sa o tom presvedčila Mazeová, ktorej medzičas sľuboval dokonca prvenstvo, ale potom spravila osudnú chybu. Podobne ako pred ňou štvrtá Švédka Maria Pietiläová-Holmnerová. Velez-Zuzulová na prvom medzičase trochu stratila z náskoku, na druhom si tempo udržiavala a v snahe o prienik medzi najlepšie príliš rýchlo nasadila do jedného z oblúkov v cieľovej rovine. Stratila stabilitu, dostala sa do záklonu a nasledoval pád. "Mrzí to, že to bolo takto pred cieľom. Ale v slalome sa to stáva. Nemá zmysel jazdiť opatrne. Nič to, ide sa ďalej," konštatovala Velez-Zuzulová.

Ani Petra Vlhová svoje vypadnutie v hornej časti svahu 1.kola nebrala tragicky: "Po tej prvej strmine som spravila chybu. Bol to špicar a to sa stáva. Možno to bolo aj v tej rozbitej trati, ale ťažko povedať, lebo podmienky boli super. Proste sa mi vzpriečila lyža a už som to netrafila. Nič to, ide sa ďalej. Škoda, že to dnes nevyšlo, ale kariéru mám pred sebou."

Výsledky nočného slalomu SP žien v Záhrebe:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:01,73 (59,26-1:02,47), 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,19 (1:00,02-1:02,90), 3. Erin Mielzynská (Kan.) +1,76 (1:00,07-1:03,42), 4. Nina Lösethová (Nór.) +2,09, 5. Laurie Mougelová (Fr.) +2,69, 6. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) +3,17, 7. Bernadette Schildová (Rak.) +3,28, 8. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +3,35, 9. Resi Stieglerová (USA) +3,38, 10. Brittany Phelanová (Kan.) +3,56, ..., 24. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +12,53 (1:00,80+1:13,46), ... Petra VLHOVÁ nedokončila 1. kolo
Celkové poradie SP (po 18 súťažiach): 1. Tina Mazeová (Slovin.) 1139 bodov, 2. Höflová-Rieschová 687, 3. Kathrin Zettelová (Rak.) 597, 4. Anna Fenningerová (Rak.) 450, 5. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 431, 6. Shiffrinová 426, ... 13. VELEZ-ZUZULOVÁ 305, ... 79. VLHOVÁ (SR) 24
Poradie v slalome (6): 1. Shiffrinová 336, 2. Mazeová 310, 3. VELEZ-ZUZULOVÁ 305, 4. Höflová-Rieschová 279, 5. Tanja Poutiainenová (Fín.) 230, 6. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) 212, ... 37. VLHOVÁ 24

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok