Kollár pre ta3 o koaličnej kríze: Sulík si stojí za svojím, no kompromis by mali urobiť všetci

ta3/hm
14.8.2022 12:05

Ustúpiť nechce ani jedna, ani druhá strana. Nejde o problém Za ľudí ani Sme rodina, ale o osobný spor predsedu SaS Richarda Sulíka a šéfa OĽANO Igora Matoviča. Ako uviedol pre ta3 predseda parlamentu Boris Kollár, lídri - a nielen oni - by podľa neho mali urobiť krok späť.

Kollár pre ta3:
ta3

Aká bola v piatok na rokovaní na Bôriku atmosféra? Padali aj ostré slová?

Nie, ja si myslím, že atmosféra bola priateľská, ale každý si tvrdo povedal svoje stanovisko. Ani jedna zo strán nebola príliš ústupčivá alebo nemal som pocit, že by bola ochotná robiť kompromisy. Atmosféra bola veľmi korektná. Nikto nebol na nikoho nahnevaný, nemal som pocit nejakej osobnej animozity, ale stanoviská dosť jasne každá strana tlmočila.

Pre premiéra Hegera je prioritou štvorkoalícia. Očakávate, že sa v OĽANO dohodnú a Igor Matovič príde "o 5 minút 12" s nejakým riešením, ako ju zachovať?

Neviem, myslím si, že kompromis by mali urobiť asi všetci a nielen Igor Matovič a Richard Sulík. Možno aj strana Za ľudí, my. Asi by sme mali každý nejakým spôsobom urobiť krok späť a dohodnúť sa, aby sme mohli fungovať.

Čo by bol pre vás ten krok späť? Kam ste ochotný zájsť?

Ja nemám teraz prečo robiť nejaký krok, lebo konflikt je postavený medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Bohužiaľ, je to osobný konflikt. Jeden nechce, aby bol ten druhý ministrom, a ten druhý nechce opustiť miesto ministra. Môj krok späť? Dobre, áno – nech pani Remišová odstúpi (smiech). Prepáčte, to bol fór, samozrejme. Je to osobná animozita, ten problém nie je na strane Za ľudí, ani na strane Sme rodina, ale je to problém medzi OĽANO a SaS, oni si to musia vyriešiť.

Richard Sulík uviedol, že si nevie predstaviť, že by sa vrátil do koalície a do vlády. Je niečo, čo by ho mohlo Sulíka presvedčiť okrem odchodu Igora Matoviča?

Po rokovaní mám pocit, že to je "len" odchod Igora Maroviča.

Jedným z návrhov, ktorý zaznieval, bol odchod oboch - Sulíka i Matoviča. Pomohlo by toto riešenie podľa vás?

Ak by s tým súhlasili obidvaja, tak áno. Museli by s tým súhlasiť obidve strany. Nebudem hovoriť za tieto dve strany alebo im niečo takéto navrhovať. To vôbec nie, to mi neprináleží. 

Rozhovor po relácii V politike s Borisom Kollárom si môžete pozrieť nižšie. 

Predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár boli v nedeľu hosťami V politike. Všetky diely relácie nájdete v archíve na webe ta3.com.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok